BoekrecensieJeugdboek

In bed begint het feest

Fraai geïllustreerd voorleesboek van Anke Kranendonk over kleuterfantasieën in de slaapkamer.

Op de voorkant van dit voorleesboek met bedtijdverhalen voor kleuters ligt hoofdpersoon Sem samen met zijn knuffels Beer, Vos en Pop in bed, en wat een creatieve vondst: het gebloemde stof­omslag dient als laken. Dat is op twee derde afgesneden, zodat we hun slapende hoofden zien.

De zorg die uit deze vormgeving spreekt, ademt het hele boek: het concept is, hoe eenvoudig ook, tot in detail doordacht. De tien verhalen beginnen elk op dezelfde manier: “‘Had je een fijne dag, Sem?’ vraagt papa. Sem ligt in bed en papa zit naast hem, met zijn billen net op het randje.”

Dan volgt telkens dezelfde grap: papa wil een nachtzoen geven, Sem zegt ‘vooruit’ en dat hij daar morgen écht te groot voor is (maar ondertussen voel je dat hij het héérlijk vindt).

Als papa de kamer heeft verlaten, begint Sem zijn dag te verwerken via een fantasievol rollenspel met Beer, Vos en Pop, waarin hij het laken steeds anders gebruikt: als tafelkleed, trouwjurk, koningsmantel, enzovoort.

Frisse decors

De gebeurtenis die hij verwerkt zien we – alweer een goed idee – voorafgaand aan het verhaal op een twee pagina’s bestrijkende openingsillustratie van de Argentijnse Ana Sanfelippo. Ze tekent frisse decors en toegankelijke personages, in een eigentijdse stijl met stevige vormen en levendig kleurgebruik.

Soms verwerkt Sem zijn dag vrij letterlijk. Op de tekening zien we dat hij met zijn vader uit eten is geweest, met de poppen speelt hij vervolgens restaurantje. Dat is al leuk, maar nog sterker zijn de verhalen waarin hij een emotie een plek geeft.

Op de illustratie bij ‘Helikopterpiloot’ kijkt hij beteuterd naar kinderen die allemaal zijn uitgenodigd voor een verjaardagsfeestje. Sem heeft een speelgoedhelikopter vast, maar géén uitnodiging. ’s Avonds speelt hij dat Pop op de verjaardag van Beer mag komen, maar Vos niet. Hij neemt het voor Vos op door hem in een helikopter mee op reis te nemen.

Met groot inlevingsvermogen beschrijft Anke Kranendonk het associatieve kleuterspel, in heldere zinnen met humor, subtiel taalspel en fijne beelden: “Alsof er bij Beer van binnenuit een verfbommetje ontploft, wordt hij van top tot teen rood.”

Aan het eind van elk verhaal komt papa controleren of Sem wel slaapt. “Ja”, is meestal zijn antwoord.

Oordeel: humor, subtiele taal en fijne beelden.

Anke Kranendonk
Slaap je al?
Ill. Ana Sanfelippo
Gottmer; 69 blz. € 15,99 Vanaf 4 jaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden