In BBC-serie 'London Spy' is niets wat het lijkt

Alex (links) en Danny beginnen een onstuimige relatie in ‘London Spy’.Beeld TR BEELD

Als Danny’s vriend Alex plotseling verdwijnt, begint een verwarrende zoektocht naar iets van waarheid tussen alle opgestapelde leugens.

Er doen grote namen mee aan de BBC-serie ‘London Spy’, geschreven door thrillerauteur Tom Rob Smith. De regie is van Jakob Verbruggen, de Vlaamse regisseur die al verschillende afleveringen van successeries als ‘House of Cards’, ‘The Fall’ en ‘Black Mirror’ voor zijn rekening nam. Verbruggen regisseert hier alle vijf afleveringen van een beklemmend verhaal over overgave, spionage en halve waarheden. Wat doet het met je als je leven één grote leugen wordt, of dat altijd al was? Het knappe van Smiths script is dat die vraag voor bijna alle personages opgaat.

Verbruggen heeft zijn acteurs, onder wie ware grootheden als Charlotte Rampling en Jim Broadbent, tot memorabele prestaties weten aan te sporen. Rampling is op haar best als Frances, de weerzinwekkende, berekenende en ijskoude moeder van Alex. Broadbent speelt Scottie, de innemende, knuffelbare ex-spion van de Britse veiligheidsdienst MI5, die zich als een vader ontfermt over Danny. De twee hebben een sterke platonische relatie.

Het verhaal draait om deze Danny en Alex. De eerste is een wat sukkelige magazijnmedewerker, die zich in zijn vrije tijd verliest in drank, drugs en anonieme seks, en in een rommelige woongroep woont. Alex is op het oog de keurige, fitte en geslaagde carrièreman, van wie we verder in eerste instantie niet veel te weten komen, alleen dat hij in een kapitaal pand in een van de duurdere buurten van Londen woont. Als de brakke Danny na een doorgehaalde nacht in de vroege ochtend op een brug in Londen de joggende Alex tegenkomt, laat deze hem niet meer los.

Een gevaarlijk seksspel

De twee tegenpolen worden verliefd en beginnen een onwennige, maar onstuimige relatie. En dan verdwijnt Alex even plotseling als mysterieus van de wereld. Danny, wiens huis overhoop wordt gehaald, is in alle staten en vindt tot zijn ontzetting aan het eind van aflevering één het lijk van zijn geliefde. Het lijkt erop dat Alex, op de zolder van zijn kapitale pand, bij een gevaarlijk seksspel het leven heeft gelaten.

Niets blijkt wat het was. Alex heet eigenlijk Alistair en deed heel ander werk dan hij Danny voorspiegelde. Veel dingen die Alex/Alistair vertelde staan ineens in een ander daglicht en al snel begrijpt Danny dat hij soms in codes heeft gesproken. Om de kijker bij de les te houden zijn er in de latere afleveringen veel flashbacks, met als extra voordeel dat acteur Edward Holcroft (Alex) niet meteen na de eerste aflevering uit beeld verdwijnt. Danny begrijpt al snel dat Alex vermoord moet zijn.

De strijd voor de waarheid blijkt ingewikkeld als Danny’s eigen drugsverleden tegen hem gebruikt wordt. Niemand van de pers of de politie gelooft hem. Alleen Scottie ‘herkent’ in de zaak meteen het patroon van de werkwijze van de veiligheidsdiensten en staat Danny zo goed hij kan bij. Smith verzon een ingewikkelde en soms ook wel pretentieuze verhaallijn. 

Dat niet iedereen mee kon gaan in de onwaarschijnlijke plot, waarin nogal wat gaten zitten, blijkt uit de kijkcijfers in het Verenigd Koninkrijk. Naar de eerste aflevering keken zo’n vier miljoen mensen, bij de laatste aflevering was de hoeveelheid kijkers gehalveerd. Desondanks is het een intrigerende en mooi vormgegeven serie. En het uiterst geheime ‘werk’ waar Alex mee bezig was, past erg mooi in dit verhaal waarin bijna iedereen het liegen tot kunst heeft verheven.

Te zien bij Netflix of op dvd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden