In Australië mogen migranten straks niet meer in grote steden wonen

Premier Scott Morrison leidt een centrum-rechtse regering in Australië die een strikt immigratiebeleid voert. Beeld EPA
Premier Scott Morrison leidt een centrum-rechtse regering in Australië die een strikt immigratiebeleid voert.Beeld EPA

De Australische regering wil immigranten gedwongen over het land spreiden. Ze zouden de eerste jaren na aankomst niet in de grootste steden van het land mogen wonen.

Dat voorstel is een nieuwe stap in het strenge Australische immigratiebeleid. Alan Tudge, minister van stedelijke infrastructuur en bevolking, kondigde het plan dinsdag aan in een toespraak. “We streven ernaar de bevolkingsdruk op de drie grote steden te verminderen en de de kleinere staten en regio’s sneller te laten groeien”, aldus Tudge. In de visa voor immigranten zou moeten staan dat ze enkele jaren niet in de grote steden mogen wonen.

Meer dan tien miljoen van de in totaal 25 miljoen Australiërs wonen in Sydney, Melbourne en Brisbane. Die steden groeien ook hard, terwijl andere plaatsen achterblijven. Het nieuwe spreidingsbeleid zou onder meer Adelaide, Perth, Darwin, Hobart en Canberra ten goede moeten komen. Sommige van die plaatsen proberen nu al geschoolde werknemers aan te trekken.

Tudge stelde geen termijn voor het gedwongen verblijft buiten de grote steden, maar anonieme medewerkers van de ministers noemen volgens persbureau Reuters een periode van vijf jaar. De vraag is wel hoe de nieuwe regels worden gehandhaafd. Buitenlanders die naar Australië komen op uitnodiging van een bedrijf, zouden een uitzondering krijgen, net als mensen die komen voor gezinshereniging of een huwelijk.

Australië kent een zeer strikt immigratiebeleid, waarbij bootvluchtelingen per definitie niet worden toegelaten. Zij worden gehuisvest op eilanden in de Stille Oceaan, ver van het vasteland. Toch kwamen er vorig jaar 186.000 mensen naar Australië, vooral geschoolde werknemers met een speciaal visum. Daarnaast komen er mensen voor gezinshereniging of omdat ze trouwen met een Australiër.

De Australische bevolking groeit sterker dan die van enig andere lidstaat van de Oeso, de club van rijke industrielanden. Het land kent een sterke economische groei die al meer dan twintig jaar aanhoudt. De centrum-rechtse regering van premier Scott Morrison, die het niet goed doet in de peilingen, deed de afgelopen tijd meer populistische voorstellen. Uiterlijk in april volgend jaar zijn er weer landelijke verkiezingen.

Lees ook:

Gaat Europa asielzoekers verbannen, net als Australië?

Boten met migranten wegslepen en de asielprocedure uitbesteden aan andere landen. Een jaar geleden was breed Europees draagvlak hiervoor nog ver te zoeken, nu staat het in Brussel op de agenda. Gaat Europa Australië achterna?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden