Weblog

In Australië dansen reuzenballonnen in de golven

De nieuwste versie (voorgrond) en een voorganger van de Ceto golfenergie-'ballon'.Beeld Carnegie Wave Energy

Het lijken echt een soort reuzenballonnen aan een touwtje. Maar waar echte balonnen dansen in de wind, dansen deze op het ritme van de golven voor de Australische kust.

Dit is een eerste voorbeeld van energie uit water, het begin van de serie die ik vorige week aankondigde. Die aankondiging leverde al meteen een aantal tips van lezers op (waarvoor veel dank!) waardoor ik nu niet meer weet of dit wel een korte serie zal zijn. Zolang er interessante nieuwe ideeën langskomen, zal ik er over blijven schrijven.

Simpel
Het idee, van het Australische bedrijf Carnegie Wave Energy, voor dit eerste project lijkt eigenlijk verrassend simpel. Maak een forse ballon van staal met een kabel vast aan de zeebodem en hang die een meter of vijf onder het wateroppervlak. Bij een vlakke zee houdt het eigen gewicht van de ballon en de vijf meter water erboven de constructie stabiel op zijn plaats.

(*) Komt er een golf langs van zeg twee meter hoogte, dan wordt de ballon mee omhoog genomen. Even later komt het dal van de golf langs en daalt de ballon met het water mee, zoals een zwemmer met de golven meedeint. De kabel waarmee de ballon aan de zeebodem vastzit, is verbonden aan een pomp die door de op-en-neergaande beweging in de ballon vloeistof heen en weer laat stromen. Daarmee wordt dan stroom opgewekt.

De ballonnen komen in groepjes in zee te hangen en zijn met stroomkabels verbonden aan een, ook onder water hangend 'stopcontact'. Elke ballon, van het type Ceto 6, heeft een vermogen van 1 MW. Zes ballonnen hebben het zelfde vermogen als één grote windmolen op zee.

Mauritius
De eerste 'ballonnen' die echt energie aan het net gaan leveren, komen bij Garden Island voor de kust bij Perth in het zuidwesten van Australië. Een tweede veld is voorzien voor Mauritius, een klein eiland ten oosten van Madagaskar. Beide projecten profiteren van de sterke golfslag in de Indische Oceaan.

Schotland
Inmiddels zijn er ook plannen in ontwikkeling voor Wavepod's, zoals Carnegie ze noemt, in de Seychellen en voor de kusten van Chili en Peru. Dichter bij huis lijkt Schotland de eerste koper van de golfballonnen te worden.

*
Deze alinea is herschreven. Waar ik eerst dacht dat de ballon door het gewicht van een golf naar beneden zou worden gedrukt, gebeurt in feite het omgekeerde: de ballon stijgt en daalt met de golf mee.
Met dank aan deskundigen die me hier op wezen.

Dit is deel 2 van een serie over energie uit water. Andere afleveringen vindt u via deel 1:
Er is nog een zee aan energie te winnen

Schets van de Ceto 6.Beeld Carnegie Wave Energy
Een Ceto 6 met kabel en pomp klaar voor transport naar zee.Beeld Carnegie Wave Energy
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden