'In andere landen horen ouderen er veel meer bij'

ouderen | De opa en oma van Ties Teurlings (23) leefden samen, totdat opa in het ziekenhuis belandde en oma naar het verzorgingstehuis moest. Teurlings tekende hun verval op in 'Krentenkoppen'.

Hoe was de band met je opa en oma?


"Ze waren een soort ouders voor me. Rond mijn twintigste kwam ik iedere week bij ze op bezoek. Mijn ouders lagen toen in vechtscheiding. Ze waren vooral met zichzelf bezig. Ik was net gestopt met de kunstacademie en het ging uit mijn vriendinnetje. Ik had eigenlijk geen 'thuisplek' meer en was vaak bij mijn opa en oma, ook om te slapen. Zij waren een rustpunt, al wist ik dat die thuisplek snel zou verdwijnen."


Hoe wist je dat?


"Mijn oma werd elke week slechter. Ze was al vergeetachtig, maar door haar dementie ging ze Fanta van de vloer likken en tandpasta op haar benen smeren. Maar dementie heeft ook goede kanten, zoals eerlijkheid en dat ze leuke, grappige dingen zei. Ze had geen remmingen meer. Ik heb een familie waar veel taboes heersen. Het is fijn dat zij zich uitsprak over alles. Oma was heel oprecht."


Je schrijft dat je opa in het ziekenhuis wordt vastgebonden aan het bed. Wil je met dit boek aankaarten hoe we in Nederland omgaan met aftakelende ouderen?


"Niet bewust, ik wil gewoon laten zien wat daar gebeurde. Dat vastbinden schokte mij wel. Ik was ook nog nooit in een verzorgingstehuis geweest. Het is een hele rare plek, met mensen die veel verder heen waren dan mijn oma. Dat inspireerde me."


Ben je zelf bang om oud te worden, na de ervaringen met je opa en oma?


"Ik vraag me af of onze generatie op dezelfde manier oud wordt als zij. Misschien zijn er tegen die tijd wel pillen tegen alzheimer en dementie. Het is een nieuw probleem: in de geschiedenis zijn mensen nog nooit zo oud geworden, dus we hebben veel mensen met hersenaandoeningen.


"Ik hoop dat ik later meer in de maatschappij blijf staan. Bij de generatie van mijn opa en oma past dat ze samen op een zaaltje gaan zitten met de attitude: 'wij horen hier'. Veel ouderen in Nederland hebben het gevoel dat ze niet meer meedoen. In andere landen, zoals Rusland en Spanje, nemen kinderen hun ouders weer in huis. Op vakantie in Pamplona zag ik veel oude mensen op straat met hun gezin en oude vrienden. Ze horen erbij. Dat is toch veel leuker?"


Wat moet er veranderen?


"Ik hoop dat dit boekje een aanleiding is om meer over opa's en oma's en familie te praten. De meeste jongeren zijn wel bezig met hun carrière, maar niet met wat hun vader of opa voor ze betekent. Ik had een vriend die de voornamen van zijn opa en oma niet eens wist! Hij noemde ze opa en oma Reusel, want daar kwamen ze vandaan.


"'Apart dat jij een boek over je opa en oma schrijft', zei iemand laatst tegen me. Kennelijk vinden we het in Nederland niet normaal dat je heel close bent in je familierelaties. We hebben het over vakanties en 'The Voice of Holland'. Dat is zonde van de tijd.


"Door je familie word je zeker voor 50 procent gevormd. Als je daar een betekenisvolle relatie mee aangaat, krijg je een beter beeld van wie je bent."


Krentenkoppen verschijnt vandaag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden