Coronamaatregelen

In andere landen gaan de scholen bijna weer open, is Nederland de volgende?

Lege klaslokalen op een basisschool.  Beeld ANP
Lege klaslokalen op een basisschool.Beeld ANP

Kunnen leerlingen na de meivakantie terug naar school? Enkele Europese landen laten voorzichtig de teugels vieren, maar Nederland blijft terughoudend.

Premier Rutte zei het al eerder: in de coronacrisis moet met 50 procent van de kennis 100 procent van de beslissingen worden genomen. Dat geldt ook voor minister Arie Slob (onderwijs), die deze maand de resultaten hoopte te ontvangen van een RIVM-onderzoek naar hoe kinderen het coronavirus doorgeven aan anderen. Op basis daarvan zou hij eind april een knoop doorhakken over het al dan niet opengaan van de scholen.

Het loopt anders. Nu het onderzoek vertraging oploopt en het RIVM pas ruim de helft van de beoogde honderd testgezinnen heeft gevonden, zal Slob met de beperkte eerste resultaten alsnog vóór 28 april een besluit nemen. Hoe betrouwbaar die eerste resultaten zijn, kan het RIVM nog niet zeggen. “Alle informatie die dan beschikbaar is, nemen we mee”, zegt een woordvoerder. “Daar zitten altijd onzekerheden en reserves in.”

Scholen als brandhaard

Om te bepalen in hoeverre scholen een ‘brandhaard’ vormen, onderzoekt het RIVM momenteel of en hoe kinderen het coronavirus doorgeven aan anderen. Daarvoor volgt het instituut ruim zes weken honderd Nederlandse gezinnen waarin (aanvankelijk) minimaal één persoon besmet is met het virus. Het onderzoek zou deze maand verschijnen, maar door vertraging komen de volledige resultaten volgens het RIVM vermoedelijk pas eind mei.

Slob ziet zich echter genoodzaakt om al eerder een beslissing te nemen, want het huidige maatregelenpakket loopt op 28 april af. Het RIVM betrekt eind april “alle beschikbare data inclusief de eerste resultaten van dit onderzoek bij hun advies”, zegt een woordvoerder van Slob. “We gaan ervan uit dat het kabinet op basis van dat advies een gedegen besluit kan nemen. Op de uitkomst kunnen we niet vooruitlopen.”

Mogelijke versoepeling

Op de vraag of het openen van de scholen bij een mogelijke versoepeling van de ‘intelligente lockdown’ prioriteit heeft, gaat de woordvoerder niet in. Wel erkent ze: “Het besluit om scholen te sluiten is heel ingrijpend en heeft gevolgen voor de kwaliteit van het onderwijs. Helaas kon het niet anders. In de week vóór 28 april komt er duidelijkheid over de periode daarna. Dat geldt niet alleen voor het onderwijs, maar ook over de andere maatregelen in diverse sectoren.”

Een weekprogramma door leerkrachten voor kleuters op een basisschool.  Beeld ANP
Een weekprogramma door leerkrachten voor kleuters op een basisschool.Beeld ANP

Nu de coronacijfers dankzij de strenge maatregelen een voorzichtig optimistisch verloop beginnen te vertonen, hebben enkele Europese landen al aangekondigd de maatregelen de komende tijd te versoepelen. Als het aantal nieuwe besmettingen en doden stabiel blijft, mogen basisscholen en kinderdagverblijven in Denemarken vanaf 15 april weer open. In Oostenrijk mogen vanaf 1 mei alle winkels en kappers weer open. De scholen blijven tot half mei gesloten.

Op het schoolplein

Of Nederlandse kinderen na de meivakantie hun vriendjes weer op het schoolplein kunnen begroeten, is zeer de vraag. Ondanks de grote gevolgen van de schoolsluiting voor gezinnen is het niet verstandig om zo’n besluit lichtvaardig te nemen, vinden ook onderwijsorganisaties.

“Het RIVM is hier leidend in”, zegt een woordvoerder van de PO-Raad, de belangenbehartiger van basisschoolbesturen, desgevraagd. “We gaan hier niet tussen zitten. Volksgezondheid staat bij ons voorop. Het moet zo veilig mogelijk zijn. Als het nog niet kan op basis van onderzoek, dan kan het dus niet.”

De PO-Raad is wel in overleg met scholen om scenario’s te ontwikkelen voor als de scholen weer open mogen. “Volle klassen of niet? Houden we anderhalve meter afstand in de school? Wat doen we op het schoolplein? Welke route lopen we binnen een school? En wat doen we met leerachterstanden? Bestuurders, stafmedewerkers en schoolleiders hebben in toenemende mate vragen over het zogenoemde ‘post-coronatijdperk’.”

Wanneer dat tijdperk aanvangt is, ook volgens de VO-Raad (de evenknie voor het middelbaar onderwijs), nog niet te zeggen. “Voor de scholen is het eerste en minimale uitgangspunt dat het veilig en verantwoord is om weer open te gaan. We laten die keuze bij de mensen en instellingen die daar verstand van hebben.”

Lees ook:

Kwetsbare kinderen verdwijnen van de radar

Scholen, gemeenten en zorginstellingen maken zich zorgen over de kwetsbare kinderen die nog weken langer thuis moeten zitten. Een aantal van hen is van de radar verdwenen en moeilijk te bereiken. Het is nog niet gelukt om iedereen in beeld te krijgen en waar nodig op te vangen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden