In Amsterdam worden handgranaten bezorgd alsof het pizza's zijn

Burgemeester Femke Halsema bezoekt de Johan Huizingalaan in Slotervaart, waar bij een restaurant een explosie is geweest. Het is het derde incident in de straat in een paar dagen tijd.  Beeld ANP
Burgemeester Femke Halsema bezoekt de Johan Huizingalaan in Slotervaart, waar bij een restaurant een explosie is geweest. Het is het derde incident in de straat in een paar dagen tijd.Beeld ANP

Drie keer op rij is een klein stukje Johan Huizingalaan in Amsterdam-West het mikpunt van criminelen die met grof geweld de aandacht opeisen. In het weekend werd een interieurwinkel beschoten, dinsdagochtend vroeg was het de beurt aan een vlakbij gelegen schoonmaakbedrijf.

Sybilla Claus

Woensdagochtend vroeg ging het weer mis: toen klonk er een explosie voor (Marokkaans-Javaans) restaurant MaroVaan, die de entree beschadigde en een bushokje vernielde.

Burgemeester Femke Halsema heeft de geschrokken bewoners woensdagmiddag opgezocht. De politie is met een mobiele post aanwezig en zoekt getuigen. Er zijn geen slachtoffers gevallen, mede doordat daders in het holst van de nacht toesloegen.

Schoonmaak- en uitzendbedrijf HBS is door tientallen kogels getroffen, wat wijst op een automatisch vuurwapen. Er werd aan de achterzijde een granaat achtergelaten. Bovendien lag op de stoep van een voormalige belwinkel in de nabijgelegen Jan Evertsenstraat dinsdagochtend ook een granaat.

De politie bevestigt dat het pand aan de Jan Evertsenstraat zakelijk is gelieerd aan de eigenaar van het dinsdag door de burgemeester gesloten schoonmaakbedrijf. Dat is eigendom van een 36-jarige Marokkaanse Amsterdammer die diverse panden in het westen van de stad bezit, onder andere aan de Johan Huizingalaan. In het pand aan de Jan Evertsenstraat zou een lunchroom komen. Vorige zomer deed de FIOD een inval in de belwinkel, op vermoeden van witwassen van geld.

Zwart geld

De lucratieve drugshandel zorgt voor een stroom zwart geld die de bovenwereld binnen sijpelt. De afgelopen jaren vonden er in dat Amsterdamse drugsmilieu de nodige liquidaties plaats. Nederlanders van Marokkaanse komaf spelen hierbij een belangrijke rol.

Het inzetten van explosieven en granaten door criminelen is niet nieuw, zegt politiewoordvoerster Esther Izaks. “Wel lijkt een trend van het afgelopen jaar dat met name horeca getroffen wordt door het achterlaten van handgranaten.” Twee jaar geleden waren coffeeshops vaak doelwit van beschietingen, stelt Izaks. Het middel verschilt maar het doel is hetzelfde: uitschakelen van concurrerende bedrijven en groepen.

Soms is het wraak. Zo werd in februari een zeventienjarige opgepakt voor het achterlaten van een granaat bij café In The City, een jaar eerder. Hij hoort bij een groep criminelen uit de Diamantbuurt, waarvan leden door de portier geweigerd waren. Er loopt nog onderzoek naar het plaatsen van granaten bij nachtclubs Suzy Wong en Abe. De getroffen clubs zijn door de burgemeester gesloten, soms tijdelijk.

Oud- burgemeester Van der Laan sloot elk horecabedrijf dat belaagd was, wat hem op kritiek van Koninklijke Horeca Nederland kwam te staan. Sluiting kost de eigenaar immers kapitalen. De nieuwe burgemeester Halsema bekijkt het per pand. Zo sloot zij dinsdag het schoonmaakbedrijf vanwege het gevaar voor de openbare veiligheid. Het interieurbedrijf blijft open, omdat het schoonmaakbedrijf het doelwit lijkt.

Het is onduidelijk waarom handgranaten nu zo populair zijn. Ze zijn klein en makkelijk te vervoeren. Die granaten komen volgens wapenexperts vaak, net als automatische wapens, van de Balkan. Een granaat is volgens Izaks al tussen de 50 à 100 euro te koop.

De recherche kijkt bij het onderzoek naar bezorgers en opdrachtgevers, én naar hun motieven om zo’n granaatsignaal af te geven. Er zijn genoeg straatcriminelen die voor een zakcent op de scooter een handgranaat afleveren. Beelden daarvan zijn eerder dit jaar vertoond in tv-programma Opsporing Verzocht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden