In Almere zit de schrik er goed in

Buslijn 7 draait om waar deze normaal de busbaan richting Kruidenwijk neemt. Connexxion staakte een aantal busdiensten in deze wijk nadat bussen waren bekogeld met stenen. Inmiddels rijden de bussen weer hun normale routes. Beeld anp
Buslijn 7 draait om waar deze normaal de busbaan richting Kruidenwijk neemt. Connexxion staakte een aantal busdiensten in deze wijk nadat bussen waren bekogeld met stenen. Inmiddels rijden de bussen weer hun normale routes.Beeld anp

De plantenbakken op het Saffraanplein in Almere zijn leeggeschept. Om er zeker van te zijn dat het niet meer op de ruiten van de bus belandt, hebben medewerkers van de gemeente vanmorgen alle grind in de Kruidenwijk verwijderd. Dit weekend werden voertuigen van Connexxion tot drie keer toe bekogeld met de steentjes.

"Een groep van dertig tot veertig jonge gastjes viel zowel vrijdag als zaterdag als zondag de bussen aan", zegt Nicky Jansen van het vervoersbedrijf, die bij de supermarkt op het plein schuilt voor de kletterende regen. "Klootzakken. Er is niemand gewond geraakt, maar de schrik zit er goed in bij de chauffeurs."

De lijnen in de buurt zijn tijdelijk geschrapt. Ook bij de halte aan het plein is de hele ochtend geen bus gestopt. Roodwit gestreept lint wappert aan het kapotte glas van het hokje, dat ook is vernield. Aan de voorkant hangt een brief, waarin een vader uit de buurt de 'lieve kwajongens en boefjes' om uitleg vraagt.

Autochtoon en allochtoon gooien flessen
Mary Sprenger en haar dochter Claudia parkeren hun auto. Ze wonen in de aangrenzende Muziekwijk, die door het opschorten van de haltes niet meer bereikbaar is met het openbaar vervoer. "Het ging een hele tijd goed in deze buurt", zegt moeder. "Maar de laatste maanden voelden we de spanning weer toenemen."

"Mensen lopen zelfs een blokje om zodat ze de hangjongeren kunnen ontwijken", vult haar dochter aan. "En de diversiteit in deze wijken heeft daar niks mee te maken hoor, afkomst is niet van invloed. Zowel autochtoon als allochtoon gooit met flessen en sloopt dingen."

'Probleemgroep in vizier'
Onder een grote, blauwe paraplu komt D66-burgemeester Franc Weerwind aangelopen. Hij heeft net overlegd met Connexxion en de politie en komt een kijkje nemen in de buurt. Direct worden zijn collega's aangeschoten door een boze buurtbewoonster. Haar zieke dochter woont aan de overzijde van de busbaan en heeft al vier nachten uit angst niet kunnen slapen. Waarom heeft de gemeente niet eerder ingegrepen om de problemen in de buurt op te lossen?

"Ik kan niet voorkomen dat ze met stenen gooien", zegt de burgemeester. "Maar we hadden en hebben deze groep jongeren, die steeds van samenstelling verandert, in het vizier. Dingen vernielen en anderen angst aanjagen accepteren we niet in Almere. Wie dat nu nog doet, is aan de beurt."

Hoewel de politie dit weekend extra controles heeft uitgevoerd in de Kruidenwijk, heeft zij niemand opgepakt omdat de jongeren niet op heterdaad betrapt zijn. Weerwind wil meer agenten en surveillanten, die zowel in burger als in uniform in de probleembuurten en de bussen controleren.

Vanmiddag rond drie uur zijn de busdiensten in Almere weer hervat.

'Etterbakjes' in Haarlem

Almere was niet de enige stad waar Connexxion het doelwit was van vandalen. In Haarlemse Schalkbuurt bekogelde een groepje jongeren zaterdagnacht een bus met stoeptegels. Daarbij sneuvelden twee ruiten en werd een 25-jarige man uit Nieuw-Vennep geraakt. Hij is met een hoofdwond naar het ziekenhuis gebracht. De nacht daarvoor belandde er een steen op de motorkap van een medewerkerbusje.

Het ov-bedrijf gaat uit van incidenten en neemt in Haarlem nog geen maatregelen. "In de bus vervoeren we ook maatschappelijke problemen", zegt Nicky Jansen van Connexxion. "Haltes worden beklad, chauffeurs hebben geregeld te maken met overvallen en die stenen zijn ook geen nieuw fenomeen."

Zo gingen er drie maanden geleden herhaaldelijk tegels door de ruiten van bussen in Zaandam en Heemskerk. "Wat kunnen we nog doen?", vraagt Jansen zich af. "We hebben geen budget om extra eigen beveiligers in te zetten en in de bekogelde bus in Almere reed zelfs een buitengewoon opsporingsambtenaar mee."

De gemeentes zullen moeten leveren, zegt vakbondsbestuurder Jan Heilig van FNV Streekvervoer. "Alleen al in Almere zijn de afgelopen vijf jaar meer dan honderd busramen kapot gegooid. Connexxion staat machteloos, het gaat om de openbare orde. De etterbakjes die zich vervelen en elkaar opnaaien moeten worden aangepakt. Stoppen met rijden is geen optie. "

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden