In alle studentenkamers ligt er één: de laptop

Stap een willekeurige studentenkamer binnen in Moldavië, Bolivia of Cuba en ergens slingert er wel eentje rond: een laptop. "Het zijn meestal niet de nieuwste modellen", zegt fotograaf Henny Boogert, "en ze hebben vaak ook geen internetaansluiting. Maar die elektronica, die ontbreekt niet."

Het is de eerste gelijkenis die Boogert te binnen schiet als hij terugdenkt aan alle studentenkamers die hij de afgelopen jaren aan zijn camera voorbij liet trekken. Acht landen reisde hij door om studenten in hun natuurlijke habitat in beeld te brengen; vooral landen waar studeren niet zo vanzelfsprekend toegankelijk is als in Nederland.

Nieuwsgierigheid was Boogerts drijfveer. Talloze Nederlandse studentenkamers had hij al gefotografeerd voor een tijdschrift voor middelbare scholieren. Maar hij wilde ook zien hoe studenten over de grens leefden. Per toeval kon hij in Moskou jongeren op de foto zetten. Je moet die serie uitbouwen, zeiden collega's, waarna hij op het vliegtuig stapte naar onder meer Cuba, India en de Filippijnen.

In zijn koffer ging groot materieel mee, want alles moest op de foto:van rondslingerende kleren op de voorgrond tot een shampoofles ergens op een plank of een knuffel in de kast. Boogert ging haast als een rechercheur te werk. Hij stapte een kamer binnen en liet het liefst niemand meer wat aanraken. De resultaten lijken welhaast op foto's van een plaats delict, met tussen de verse leefsporen de dame of heer des huizes: de student.

Boogerts fotoserie, vanaf morgen te zien in de Melkweg, brengt op het eerste gezicht vooral veel verschillen met Nederlandse kamers in beeld: geen systeemplafonds, maar golfplaten daken. Geen eenpersoonskamers, maar krappe slaapzaaltjes waar vijf Filippijnse studentes hun hele hebben en houden delen.

Maar uit de filmpjes die Boogert ter plekke opnam, blijkt dat studenten buiten hun inboedel om, niet zo gek veel van elkaar verschillen. Allemaal willen ze verder komen in het leven en hun steentje bijdragen aan een betere wereld.

Ook aan de buitenkant zijn buitenlandse studenten niet gek veel anders dan in Nederland, viel Boogert op. "Als je iemand uit een sloppenwijk uit Kenia in Nederland in een studentenkamer zet, zal niemand zeggen: die komt uit de slum. Studenten hebben allemaal iets met trends. Ook in Kenia weten ze spijkerbroeken met leuke stiksels te pakken te krijgen. Niet altijd van het beste merk, maar een student hier of daar, ze zijn allemaal inwisselbaar."

De expositie 'Op Kamers' is vanaf 26 januari tot en met 26 februari te zien in de Melkweg Galerie, Marnixstraat 409 in Amsterdam. Filmpjes en foto's zijn ook te zien op www.imagesconnect.org.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden