IN ALLE STATEN

Ontsnappen aan de WK-gekte is in Ierland onmogelijk. Alleen als je zelf een auto hebt, kun je een vluchtpoging wagen. Bussen, treinen, taxi's: niets rijdt meer, als Jack's lads op het veld staan. Vrijwillige opsluiting in een bioscoop of theater is ook al amper een medicijn tegen het groene voetbalvirus. Films die geprogrammeerd staan op tijden dat het Ierse team speelt, zijn bijna allemaal geschrapt, evenals theatervoorstellingen.

MARLOES ELINGS

De première van 'Brothers of the brush' werd zaterdag, tijdens de wedstrijd tegen Italië, op het laatste moment afgeblazen. Overigens, tot grote tevredenheid van regisseur Jimmy Murphy. Hij zei er geen seconde aan te hebben gedacht om zijn toneelstuk voorrang te geven: “Voetbal is een eenmalig toneelstuk, dat mag je dus niet missen”, zei Murphy.

Vandaag zullen de Ierse voetballers meer ontregelen dan alleen het openbaar vervoer en de Ierse entertainment-industrie. De wedstrijd tegen Mexico begint hier om half zes, een tijd waarop Ieren normaliter nog werken of in de file staan. Vandaag zullen de straten echter leeg zijn. Velen hebben een vrije dag genomen om op tijd te zijn. Boodschappen doen is alleen mogelijk vóór de aftrap: supermarkten sluiten hun deuren tijdens de wedstrijd.

Een van de weinige instellingen die zijn deuren niet moet sluiten wegens het ontbreken van klanten, is de rooms-katholieke kerk. Haar filialen hebben sinds zaterdag een stormloop te verwerken gekregen van in oranjewit-groen gestoken kerkgangers. Voor priesters zijn de kaarsen haast niet aan te slepen, nu massa's Ieren een kaars voor hun voetbalteam willen branden. Volgens de Ierse fans helpt het, als bewijs halen ze de overwinning op Italië aan. Nu de Mexicanen nog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden