In alle gemeenten een akkoord, maar wie is de hekkensluiter?

null Beeld ANP
Beeld ANP

Bijna drie maanden na de lokale verkiezingen van maart is er boven alle 335 gemeentehuizen witte rook opgestegen. Het Zeeuwse Hulst had het coalitieakkoord als eerste rond – nota bene al in de week van de verkiezingen. Nu, met 113 dagen op de teller, ligt er in alle gemeenten die raadsverkiezingen hielden een aanvalsplan voor de komende vier jaar op tafel.

Hamvraag aan het eind van de rit: wie is de hekkensluiter? Welke gemeente had de meeste moeite om een nieuw bestuur in elkaar te draaien? Het is maar hoe je ernaar kijkt. Enkhuizen (9 fracties, 17 zetels), Oudewater (grootste partij CDA van tafel) en Enschede (geklapte formatie) maken er alle drie aanspraak op.

Enkhuizen heeft daarbij de minste papieren in handen. De raad stemde daar weliswaar op dinsdag in met de toekomstplannen voor de gemeente, terwijl ze dat in Oudewater en Enschede donderdag pas doen. Maar: in die twee laatste plaatsen installeren ze ook meteen de nieuwe wethouders, iets wat in Enkhuizen juist nog even kan gaan duren.

Daar, in West-Friesland, steunen alle fracties een raadsbreed akkoord. Dat betekent geen coalitie en oppositie meer. Er wordt nu nagedacht over hoe de nieuwe wethouders te selecteren. Hun politieke kleur is ‘niet relevant’, staat in het akkoord, wel willen de fracties ‘een zekere spreiding’ van politieke achtergronden.

De collegevorming heeft dit jaar beduidend langer geduurd dan eerdere jaren, zegt voorzitter Jeroen van Gool van de landelijke Wethoudersvereniging. “Normaal is eind mei 80 à 85 procent van de colleges gevormd. Nu zaten we op 11 procent. De oorzaak? De versnippering van het politieke landschap. Met meer kleine partijen duurt het langer om coalities te smeden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden