In Akkrum op jacht naar het wereldrecord voor zonneboten

Wat in Australië met de World Solar Challenge op de weg kan, kan in Friesland op het water. Komende zaterdag vindt in Akkrum het eerste Nederlandse Kampioenschap Zonnebootracen plaats. Met zelf ontworpen vaartuigen zullen de deelnemers het Friese water op gaan.

De boten worden volledig door zonne-energie aangedreven. Door nieuwe ontwikkelingen op het gebied van zonnecellen, accu's en design, zijn de snelheden waarmee de 'zonneboten' kunnen varen enorm gestegen.

"Waar de boten tien jaar geleden niet veel sneller gingen dan 10 kilometer per uur, varen de beste draagvleugelboten nu met een tempo van 40 kilometer per uur", vertelt Klaas Rozema, een van de organisatoren. "Met de race willen we laten zien hoe rap de technologie zich op dit gebied ontwikkelt."

Aan het kampioenschap doen veel studenten techniek mee, onder andere van de Hogeschool Windesheim en het ROC in Sneek. Om de race zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, hebben zij dezelfde soort zonnepanelen gebruikt voor hun zelf geknutselde boten. De tocht, die dwars door het dorp gaat, duurt ruim een uur en wordt afgesloten met een sprint. Als de zon flink schijnt, wordt tijdens de sprint misschien het wereldsnelheidsrecord verbroken. Dat staat nu op iets minder dan 40 kilometer per uur. Die magische grens hopen de deelnemers zaterdag te doorbreken. Het startschot wordt gegeven door Marjan Minnesma, de nummer 1 van Trouws duurzame top-100.

De zonnerace is onderdeel van de 'Reuzendei': een dag waarop Akkrum in het teken staat van duurzaamheid. Overal in het dorp zullen activiteiten plaatsvinden met thema's als energie, mobiliteit, voedsel en afval. Zo is er een speciaal botenplein, waar mensen zelf een vaartocht kunnen maken met een elektrische rondvaartboot. Rozema: "Ook op het water heeft duurzaam vervoer de toekomst. Dat hopen we op deze dag zo goed mogelijk te laten zien."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden