Sahar Jailani wacht op een Canadees visum, maar of dat ooit komt, is de vraag. Voor de zekerheid leert ze zoveel mogelijk Engelse woorden. Beeld Aletta André
Sahar Jailani wacht op een Canadees visum, maar of dat ooit komt, is de vraag. Voor de zekerheid leert ze zoveel mogelijk Engelse woorden.Beeld Aletta André

ZomercolumnAletta André

In afwachting van haar visum leeft Sahar van Engelse les naar Engelse les

De wijk Jangpura in Delhi is gecreëerd voor buitenstaanders. Ontheemden uit platgewalste dorpjes, hindoes en sikhs uit islamitisch ­Pakistan, arbeidsmigranten uit andere deelstaten en vluchtelingen uit Afghanistan. Elk bouwde hier een nieuw ­leven op. Samen vormen ze India in het klein.

Deel 6 (slot): Sahar

Hello, where are you from?

De Afghaanse meisjes buiten het trainingsinstituut, tegenover een lange rij groentekramen op de buurtmarkt, spreken graag Engels met een echte buitenlander. Lang zwart haar, sommigen met een hoofddoek, notitieboek in beide handen geklemd en wijd open ogen die al veel hebben gezien.

“Nederland? Ik heb een oom daar.” Een ander heeft een tante in Finland. Ze leren over de wereld via hun familie. De zeventienjarige Sahar voegt zich, zodra het visum voor haar hele ­gezin is toegewezen, bij een oudoom in Canada. Elke dag na schooltijd komt ze hier om Engels te leren. “Ik ken al bijna zesduizend woorden.”

De buurtmarkt staat bekend als Klein Kaboel, vanwege het grote aantal Afghaanse vluchtelingen hier. Na de ontheemde dorpelingen, de hindoes en sikhs uit Pakistan en de arbeidsmigranten uit Madras is dit de nieuwste gemeenschap van buitenstaanders die een stukje thuis voor zichzelf hebben gecreëerd in een deel van de wijk Jangpura.

Sahar heeft in de vijf jaar sinds haar vlucht naar India twee nieuwe talen geleerd, Hindi en Engels. Ze spreekt geen van beide vloeiend, maar ze is leergierig en zelfverzekerd. De andere meisjes bij het instituut maken een verlegen ­indruk. Zij vertelt vol enthousiasme over haar leven.

Op haar Indiase school heeft ze vrienden gemaakt, met wie ze in de ­namiddag naar het park gaat of milkshakes drinkt in fastfoodrestaurants met airconditioning. “We hebben dan ­zo veel lol”, zegt ze met een bijna gelukzalige glimlach. “Mijn leven hier is goed, ik voel me thuis.”

Kort daarna lijkt ze zichzelf tegen te spreken: “Ik wil hier zo graag weg”.

De Afghaanse winkels, restaurants, reisbureaus en valutahandelaren die het straatbeeld van Klein Kaboel domineren, geven een permanente indruk, maar voor de meeste vluchtelingen is dit een tussenstop op weg naar een westers land.

“Het zal zo moeilijk voor me zijn, daar”, verwacht Sahar. “Ik heb het hier met moeite gered. Wat moet ik daar doen, zonder mijn vrienden? Het enige is dat we daar misschien wel voor altijd kunnen blijven.”

In India wonen ze al vijf jaar met tijdelijke verblijfsvisa, die steeds hooguit enkele maanden geldig zijn. Pas na enige twijfel durft Sahar hardop te zeggen wat ze graag zou willen doen na de middelbare school: rechten studeren.

In India verwacht ze geen studentenvisum te krijgen, zodat ze naar een van de door de overheid gesubsidieerde universiteiten kan. Geen van haar ­Afghaanse vrienden is dat tot nu toe ­gelukt. Alleen in Canada maakt de familie, dankzij de daar gesettelde oudoom, kans op een echt verblijfsvisum. “Misschien komt het visum al over een paar maanden. Dan gaan we meteen. Maar misschien duurt het nog een jaar, of twee jaar.”

Hoe plan je je studie, als je niet weet in welk land je je diploma zal halen? Hoe droom je over je toekomst, als je niet weet wanneer die gaat beginnen?

Voor Sahar en de andere meisjes die naar me zwaaien, terwijl de groenteman mijn tomaten weegt, ligt de focus bij het leren van zoveel mogelijk nieuwe woorden. Van dag tot dag, van Engelse les tot Engelse les.

Trouw-correspondenten vervangen deze weken Rob Schouten en Wim Boevink. Meer van deze columns leest u op trouw.nl/dossier/zomercolumns.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden