'In Afrika vallen er doden als westerse kerk homohuwelijk erkent'

Voorganger Martin Sempa, een uitgesproken voorstander van homorechten, vorige maand bij een betoging in de Oegandese hoofdstad Kampala.Beeld afp

In West-Europa is er maar weinig begrip voor: Afrikaanse kerken prediken liefde, maar sommige roepen ook op tot grootschalige vervolging van homoseksuelen. De Kerk van Engeland legt nu uit waarom ze haar Afrikaanse geloofsbroeders geen veeg uit de pan geeft.

'Alles dat wij zeggen gaat de wereld over', vertelde aartsbisschop van Canterbury Justin Welby vrijdag aan journalisten. 'Daar moeten we ons van bewust zijn.'

De spiritueel leider van de Kerk van Engeland en van de buitenlandse anglicaanse dochterkerken wil graag dat zijn landgenoten begrijpen dat hij niet zo maar het homohuwelijk kan omarmen. Zo'n progressieve zet zou in Afrika een heel verkeerd signaal afgeven.

'Christenen willen ons allemaal homo maken'
Ter illustratie wees Welby op een bezoek dat hij onlangs bracht aan een massagraf in Nigeria. Zo'n 300 christenen werden er vermoord door hun dorpsgenoten, naar verluidt om te voorkomen dat de christenen hen 'allemaal homo zouden maken'. Welby wilde maar zeggen: als westerse christenen zich fanatiek inspannen voor homorechten, kunnen hun Afrikaanse geloofsgenoten daar de dupe van worden.

De aartsbisschop is niet de eerste die oproept tot terughoudendheid. Critici vrezen dat westers homo-activisme in Afrika averechts werkt. Het zou juist het beeld versterken dat die goddeloze westerlingen eropuit zijn om homoseksualiteit te verspreiden. Ook de herinneringen aan kolonialisme spelen mee. Want wie zijn die westerlingen om de Afrikanen wederom de les te lezen?

De Kerk van Engeland sluit geen homohuwelijken, al heeft een flink deel van de (jongere) leden en een aantal kerkelijke prominenten geen moeite met homorelaties.

Wat aartsbisschop precies wilde zeggen is onduidelijk
Welby's uitspraken roepen de vraag op of de kerktop echt zo fel gekant is tegen het homohuwelijk als ze zegt. Misschien vaart de kerk bewust een conservatievere koers om de verhoudingen met de Afrikaanse kerken niet op scherp te zetten. In ieder geval is het geen geheim dat de kerk goed nadenkt over omgang met Afrikaanse zusterkerken.

Vorige maand maakte Nick Holtam, de anglicaanse bisschop van Salisbury, al bekend dat homokoppels die gaan trouwen mogen rekenen op zijn gebed en de beste wensen. Opmerkelijk, want Holtam zette kort daarvoor zijn handtekening onder het kerkelijk decreet dat het homohuwelijk afkeurde.

Aan de andere kant is het goed mogelijk dat de kerktop daadwerkelijk tegen het homohuwelijk is. Welby's uitspraken zijn dan een poging om in eigen land begrip te krijgen van zijn landgenoten: we moéten wel een beetje anti-homo zijn, anders vloeit er in Afrika bloed.

Justin Welby, aartsbisschop van Canterbury en leider van de Kerk van Engeland, tijdens een dienst in Nairobi.Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden