'In Afghanistan is er een gat tussen leger en politie'

Militair deskundige: Grotere paramilitaire organisatie zou kloof moeten dichten

INTERVIEW | GEORGE MARLET

Afghanistan zou beter af zijn met het uitbreiden van de paramilitaire organisatie die het 'gat' tussen politie en leger kan vullen. Een groot deel van het werk dat de politie daar uitvoert, heeft nu eenmaal een paramilitair karakter, vindt militair deskundige dr. Michiel de Weger.

Volgens hem hebben de Afghaanse regering en de internationale gemeenschap de afgelopen tien jaar fouten gemaakt in de opbouw van het Afghaanse politiebestel. De Weger komt tot deze conclusie na onderzoek naar de opbouw van het politieapparaat in Afghanistan sinds de Amerikaanse invasie in 2001. "Paramilitair politiewerk moet veel meer nadruk krijgen. De Afghaanse gendarmerie is nu heel klein. Er is een mismatch tussen het politiebestel en de situatie ter plaatse."

De discussie over de politietrainingsmissie in Kunduz laat volgens De Weger zien waar de schoen wringt. De Tweede Kamer is in rep en roer als een politiechef van Kunduz zegt dat zijn mensen kunnen worden ingezet tegen taliban-strijders en als minister Hillen van defensie zegt dat het om een militaire missie gaat. De fracties van GroenLinks en ChristenUnie hebben met de missie ingestemd op voorwaarde dat de nadruk zou liggen op het trainen van Afghaanse politiemensen voor civiele taken.

De Weger: "De discussie in de Tweede Kamer is te veel gericht op de keuze tussen politie en krijgsmacht. In de praktijk is er grote behoefte aan politie met een militair karakter." Nederland is betrokken bij de training van de Afghan uniformed police (geüniformeerde politie). Slechts een klein deel van het werk van deze Aup voldoet aan de Nederlandse definitie van politiewerk. Net als in Uruzgan heeft een groot deel van het politiewerk in Kunduz een paramilitair karakter.

Afghanistan kent sinds 2005 wel een vorm van gendarmerie, de Afghan civil order police, Ancop. Die staat op een hoger niveau dan de geüniformeerde politie. "Die is veel beter toegerust voor zwaarder werk in onrustige gebieden en het zoeken naar terroristen. Ze worden strenger geselecteerd, zwaarder getraind en beter betaald dan de Aup." Het was volgens De Weger beter geweest om in Kunduz de geüniformeerde politie te verkleinen en de Ancop in te zetten en te laten trainen door de European Gendarmerie Force, die al langer in Afghanistan actief is. De Nederlandse marechaussee heeft daar al ervaring mee opgedaan.

"Nu moeten Nederlandse infanteristen Afghaanse wijk- en verkeersagenten uitleggen hoe ze hun werk moeten doen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden