In acht weken een betonbak onder je huis of in de tuin: wijnkelder of nieuw kantoor

Door vier prefabbetonwanden aan elkaar te lijmen en de grond ertussenuit te graven, zakt er in één dag een complete verdieping de grond in.

Als ze op de juiste diepte terecht is gekomen, wordt de vloer gestort, worden de wanden afgedicht en gaat het dak erop. Voor je het weet heb je een fitnessruimte, wijnkelder of praktijk aan huis „We hebben zelfs een sm- kelder gebouwd, zonder het te weten”, zegt Wim van Looijengoed.

Samen met zijn zwager bedacht hij de bouwmethode, waarbij je niet eerst een gat hoeft te graven en waarmee relatief eenvoudig de gehele achtertuin te onderkelderen valt. Pal naast de erfgrens met de buren en zelfs vlak langs bestaande funderingen, schuttingen en tuinhuisjes. In het natte Nederland moet een aannemer vaak eerst dure, stalen damwanden in de grond trillen, maar dat is met de methode van Van Looijengoed overbodig. Scheuren in je huis blijven uit en ook het tijdrovende bekisten of beton storten is niet nodig.

Grondwater wegpompen moet nog wel, zegt Van Looijengoed. „Maar dat kost drie dagen, terwijl je bij een traditionele kelder drie weken bezig bent. En dat scheelt ook weer in administratieve rompslomp.” De vergunningsprocedure voor het aanvragen van zogenoemde bronbemaling bij de provincie duurt minimaal zes tot negen maanden. „Dat is voor de meeste opdrachtgevers een bijna onoverkomelijk bezwaar. Als het wegpompen van grondwater onder een wettelijke norm blijft, kan het in een paar weken geregeld zijn.”

Kelderbouw is in opkomst. Zeven jaar bestaat Multibouwsystemen BV nu en zeker duizend kelders heeft het bedrijf al opgeleverd. Sinds vier jaar heeft het ook een eigen betonfabriek in Vianen. Dit jaar zijn er zeventig betonnen bakken in achtertuinen afgezonken. Nog eens 160 complete kant-en-klare systeemkelders zijn gebouwd voor nieuwbouwwoningen. Als Wim van Looijengoed door Soest rijdt, de plaats waar zijn bv is gevestigd, lijkt het of hij in elke straat een ondergrondse uitbreiding kan aanwijzen. Het bedrijf zit duidelijk goed in deze contreien. Luxe vrijstaande villa’s en bos wisselen elkaar af: geld en plek genoeg om bij te bouwen.

Inderdaad komt Van Looijengoed vooral over de vloer bij welgestelde huizenbezitters, mensen die een ondergronds zwembad willen of een speciale garage om de Ferrari te parkeren. De verkoopdirecteur heeft zijn acht jaar oude Peugeot onlangs maar verruild voor een BMW. „Dat komt toch beter over bij de klanten.”

Hoe luxe een kelder kan worden, toont J. de Groot. Zijn huis is net af, de kelder is met zijn 150 vierkante meter bijna net zo groot als de begane grond. „Ik heb vier dochters,” verklaart De Groot die afmetingen. Twee meiden hebben hun kamer onder de grond, met eigen badkamer. Daarnaast is nog een logeerkamer en De Groot zelf kan onder de grond kantoor houden. De gang is bedekt met lichte plavuizen, de slaapkamers en het kantoor hebben dik tapijt en strak behang. Een droger en ramen beperken de luchtvochtigheid en regelen de ventilatie. „Er zijn nog mensen die bij een kelder aan een vochtig hol denken, maar dat is niet meer van deze tijd”, zegt een trotse Van Looijengoed. Lichtschachten zorgen voor daglicht in de kamers. „Dat was een voorwaarde”, zegt de Groot. „Ik wil overdag de krant kunnen lezen, zonder kunstlicht. En nu heb ik meteen een vluchtweg. Dat is toch wel prettig als je onder de grond zit. In geval van nood moeten we weg kunnen.”

Volgens Wim van Looijengoed is een kelder ook voor minder welgestelde mensen bereikbaar. „Voor een doorsnee kelder van tien bij zes ben je 60.000 euro kwijt, inclusief graafwerk en btw. Er is een grote groep van tweeverdieners die een overwaarde op zijn huis heeft en een tweede hypotheek kan nemen. Ik denk ook wel eens, wat een geld geven mensen uit voor een wijnkeldertje, maar de investering komt er altijd uit. Zeker in verstedelijkt gebied, waar een klein kaveltje al een vermogen kost, of waar bovengronds bouwen aan allerlei regels is gebonden.”

Peter Groenestein spaart zelfs geld uit met zijn kelder. Zijn woning staat al even in de Amersfoortse wijk Hoogland, dus koos hij voor een afzinkkelder in de achtertuin. Een enorme kraan moest de wanden onlangs over zijn dak tillen. De bak beslaat bijna de hele breedte van zijn tuin en grenst pal aan de achterdeur. Groenestein heeft een fietsenwinkel, straks zal hij honderd fietsen opslaan onder zijn tuin. „Als ik een opslagruimte huur of zelf iets bovengronds laat bouwen, ben ik vier keer zo duur uit. Bovendien heb ik nogal eens te maken met diefstal. Een ondergrondse ruimte bij huis is natuurlijk veel makkelijker te beveiligen.” De 35 vierkante meter extra ruimte is nooit weg, vindt Groenestein. „Die fietsenwinkel heeft niet het eeuwige leven, misschien willen we over een jaar of vijftien stoppen. Dan bouw ik die kelder mooi om tot fitnessruimte.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden