In aantocht: een financiering die huiseigenaren zonder kosten van het gas af helpt

null Beeld studio vonq
Beeld studio vonq

In Heerhugowaard start een unieke proef, die grote delen van Nederland kan helpen om woonwijken aardgasvrij te maken. Voor het eerst krijgen eigenaren van koopwoningen, in een buurt met verder huurhuizen, van een corporatie het aanbod om gezamenlijk energieneutraal te worden.

Het gaat om 14 woningeigenaren, die wonen binnen een blok van 97 huurhuizen. Om ze te laten toehappen krijgen ze een aantrekkelijk, kant en klaar aanbod. Technisch én financieel.

Een bouwbedrijf komt muren en vloeren isoleren en legt een nieuw, elektrisch energiesysteem aan. Bedrijven schieten de benodigde tienduizenden euro’s voor. Het hele huis wordt volledig duurzaam, waardoor de energierekening verdwijnt. Huiseigenaren blijven daarna hun oude maandlasten betalen, maximaal zoveel als de oude energienota. Die betaling gaat niet meer naar een energiebedrijf, maar terug naar de bank. Zo wordt stapsgewijs de investering in de zonnepanelen, isolatie en duurzame pompen afgelost.

Groene lening

Corporatie Woonwaard gaat daarvoor samenwerken met bouwbedrijf Dura Vermeer, energienetbeheerder Liander en financier ASN Groenfondsen. De groep wil dat de lening die een toehappende woningeigenaar aangaat rust op het huis, niet persoonlijk op de bewoner. Die constructie moet zorgen dat iemand geen restschuld heeft, als hij verhuist. De ‘groene lening’ komt dan gewoon terecht bij de nieuwe eigenaar, is het voorstel.

Als het experiment slaagt wordt een dreigende blokkade weggenomen voor woningcorporaties die aardgaspijpen willen weghalen bij hun woningvoorraad in inmiddels versnipperde buurten. Dat gebeurde de afgelopen jaren doordat corporaties een deel van hun woningvoorraad verkochten. Huurhuizen én koophuizen wisselen elkaar steeds vaker af in straten en zijn meestal aangesloten op een en dezelfde gasleiding. Corporaties die van het gas af willen, zien dat als belemmering. Ze hebben ook met de bewoners van koopwoningen te maken.

Onmisbare steun

Dreigend probleem is nu dat een enkele woningeigenaar duurzaamheidsplannen van een woningcorporatie kan frustreren. Een huiseigenaar mag vooralsnog zelf beslissen of, wanneer en hoe deze met aardgas stopt. Voor corporaties is hun steun feitelijk onmisbaar. Als ze niet meedoen kan het aardgasnet niet verdwijnen. Ook dreigen ‘energielekken’. Alle huizen samen, op dezelfde wijze energieneutraal maken ziet er bovendien mooi uit, aldus Woonhaard.

Onder aanvoering van voormalig PvdA-leider Samsom breken bedrijven, milieuclubs en overheden zich het hoofd over aardgasloos wonen. Deze zomer willen ze afspraken presenteren in een Klimaatakkoord. Elektrisch, groen gas, of een warmtenet, dat verschilt per wijktype. De werkelijke overstap staat of valt met deelname van bewoners en financiering. “Het blijft een complexe opgave, technisch en sociaal”, zegt een Liander-woordvoerder. Op een eerste nationale trainingsdag konden gemeenten zich deze week voorbereiden.

Lees ook: Wat er op ons af komt bij de overgang naar aardgasvrij wonen

De ontwikkelingen gaan nu snel. Van gas los komt dichtbij. Ambtenaren op cursus: hoe verkoop je de burger een energietransitie?

Lees ook: De nieuwe megaklus van Diederik Samsom

Diederik Samsom is terug, als groene adviseur en commissaris bij staatsenergiebedrijf EBN én als onderhandelaar voor het landelijke klimaatakkoord. Zijn missie: aardgasvrije woonwijken.

Lees ook: Hé, een molen kan ook gas maken

We moeten stoppen met aardgas uit Groningen en switchen naar groene stroom en warmtenetten. Kan dat? Deels, zegt hoogleraar Richard van de Sanden. ‘Maar laat bestaande huizen en kantoren vooral draaien op nieuwe soorten gas.’ Groen gas, dat wel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden