In 80 dagen wereld rond met toermotor

Zonder opladen 380 kilometer afleggen

THIJS BENTVELZEN

Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben de eerste elektrische toermotor ter wereld gebouwd. In 2016 wil het technische team in 80 dagen de wereld rond met het voertuig. En nogmaals in 2017.

Door het hongingraat patroon van het batterijenpakket lijkt de 'Storm Pulse' een bijenkorf op wielen. 24 accu's zorgen dat de toermotor 380 kilometer kan afleggen zonder opladen. Dat is bijna twee keer zo ver als andere elektrische motoren. De accu's kunnen in het stopcontact opgeladen of binnen enkele minuten worden vervangen.

Een team van dertig technische studenten werkte twee jaar lang aan de toermotor. Met het project willen de studenten het imago van duurzaam rijden verbeteren. "Elektrisch rijden wordt suf gevonden, mensen denken meestal aan kleine auto's die lang en vaak aan de oplaadpaal moeten", zegt student Automotive en teammanager van het STORM-project Texas van Leeuwenstein (23). "Daarom moest het een duurzaam én stoer voertuig worden. In zo'n aerodynamische cocon op wielen wil niemand gezien worden, wel op een motor."

De studenten presenteerden deze week het eerste prototype. Eind oktober wordt de Storm Pulse gekeurd, tot die tijd mag het de weg nog niet op. Als het voertuig door de keuring komt wil het studententeam twee nieuwe motoren bouwen die een 26.000 kilometer lange tocht gaan maken.

De studenten zijn van plan om met de toermotor mee te doen aan de 80 Day Race, een internationale wedstrijd waarvoor deelnemers binnen tachtig dagen de wereld rondreizen zonder een druppel fossiele brandstof te gebruiken. Start- en eindpunt: Parijs. De race, geïnspireerd op het gelijknamige boek van Jules Verne, vindt plaats in 2017. Maar de studenten, die verwachten dat de motor begin volgend jaar rijklaar is, hebben besloten om de reis alvast op eigen houtje te maken.

Het dertigkoppige team reist in bestelbusjes (op benzine) achter de duurzame tweewielers aan.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden