'In 2070 wereldwijd meer moslims dan christenen'

Gebed in Colombo, Sri Lanka. Beeld afp

Over ruim een halve eeuw telt de wereld meer moslims dan christenen. Niet omdat niet-moslims zich massaal zullen bekeren, maar omdat demografische factoren in hun voordeel werken. De islam heeft de komende decennia meer jonge aanhangers, en die zullen meer kinderen op de wereld zetten.

Dat voorspelt althans het prominente Amerikaanse onderzoeksinstituut Pew op basis van talloze demografische prognoses. Als die enigszins kloppen, zal het aantal moslims blijven groeien, totdat de islam rond het jaar 2070 getalsmatig het christendom voorbijstreeft. De bakermat van het hindoeïsme, India, kan dan het land met de meeste moslims worden. Nu is dat nog Indonesië.

Een deel van de prognoses bestaat uit doorgetrokken lijnen, waarbij Pew ervan uitgaat dat huidige grote demografische ontwikkelingen zullen voortduren. Het houdt daarbij rekening met veranderingen in bijvoorbeeld welvaart. Ook baseert het zich op complexe modellen van migratiepatronen. Maar garanties bieden de prognoses niet. Oorlogen, hongersnoden, epidemieën, technologische ontwikkelingen en religieuze oplevingen kunnen de ontwikkelingen drastisch veranderen.

Dat de islam het christendom getalsmatig achter zich kan laten, betekent overigens niet dat de christen een zeldzame verschijning wordt. In tegendeel: Pew vermoedt dat met uitzondering van het boeddhisme iedere wereldreligie zal groeien.

'Wereldbevolking groeit, maar islam groeit harder'
Zo zou het aantal christenen kunnen toenemen van 2,17 miljard in 2010 naar 2,92 miljard in 2050. Het aantal moslims zou in die periode oplopen van 1,6 naar 2,76 miljard - een sterkere groei. Als Pew gelijk heeft, zou de islam als enige religie sterker groeien dan de wereldbevolking. Het christendom zou ongeveer gelijke tred houden me de bevolkingsgroei. Het jodendom zou ook voorzichtig groeien, met name omdat ultra-orthodoxe joden in Israël veel kinderen krijgen.

Verwachte bevolkinsgroei en -krimp per religie. Beeld Pew Research
Links: de toename van het aantal christenen en moslims in absolute aantallen, tussen 2010 en 2050. Rechts: christendom en islam als onderdeel van de totale wereldbevolking. Beeld Pew Research

In Europa zouden moslims rond 2050 zo'n 10 procent van de bevolking vormen. Nu is dat nog 6 procent. Voorspellingen over een sterk islamiserend Europa - vaak 'Eurabië' genoemd - komen waarschijnlijk niet uit. Net als nazaten van andersgelovige immigranten zouden Europese moslims zich aanpassen aan hun omgeving en minder kinderen krijgen.

China kán een christelijk land worden
Een van de meest onvoorspelbare landen is China, dat nu 1,3 miljard inwoners heeft. In 2010 was daarvan naar schatting 5 procent christen. Over het Chinese christendom doen verschillende verhalen de ronde: het zou onstuimig groeien, en het einde van de groei zou nog lang niet in zicht zijn.

Tel daarbij op dat de totale Chinese bevolking ook fors groeit, en het China zou een van de belangrijkste regio's van het christendom kunnen worden. Maar er is ook onzekerheid. Want het grootste deel van de Chinese kerken is ondergronds en juicht de overheid de groei van het christendom bepaald niet toe. Op termijn zou Peking kunnen kiezen voor stevige repressie.

Vrijwel zeker is dat het wereldwijde geografische zwaartepunt van het christendom zich verplaatst. Waren de meeste christenen de afgelopen eeuwen Europeanen en Amerikanen, de komende 35 jaar zal het christendom vooral een religie worden voor Afrikanen, Aziaten en Latijns-Amerikanen. Nu leeft nog een kwart van de christenen in Afrika, bezuiden de Sahara. In 2050 kan dat volgens Pew 4 op de 10 christenen zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden