In 2020 een vrouw op het twintigje

Amerikaanse actiegroep pleit voor nieuw portret op bankbiljet; nu eens een vrouw

Het moet maar eens afgelopen zijn met al die dode presidenten (en een enkele overleden minister van financiën) op het Amerikaanse geld. Een actiegroep is bezig met de verkiezing van de eerste vrouw op de Amerikaanse bankbiljetten: op het twintigje, een van de meest gebruikte biljetten. Als president Barack Obama nog even zijn handtekening zet, kan het in 2020, het eeuwfeest van het vrouwenkiesrecht, zo ver zijn.

Om Andrew Jackson (1767-1845, de zevende president van de VS) te vervangen, kunnen de Amerikanen de komende dagen (een einddatum is nog niet vastgesteld) kiezen uit vier kandidaten. Drie daarvan zijn in een eerdere stemronde op internet gekozen uit een lijst van vijftien vrouwen, samengesteld door deskundigen. Alle vier zijn het historische figuren. En in de VS betekent dat vrijwel automatisch dat hun leven in het teken stond van de moeizame verhouding die de verschillende bevolkingsgroepen met elkaar hadden en hebben:

Eleanor Roosevelt (1884-1962), een van de meest invloedrijke en politiek actieve first ladies. Ze stelde zich onafhankelijk op van haar man Franklin Roosevelt, was aanvankelijk niet zo voor het vrouwenkiesrecht, maar wel fel tegen rassendiscriminatie.

Harriet Tubman (1822-1913), geboren als slavin maar begraven met militaire eer, na een leven waarin ze tegen de slavernij streed, onder andere door ontsnapte slaven naar het vrije noorden van de VS te smokkelen.

Rosa Parks (1913-2005), beroemd geworden doordat ze niet opstond voor een blanke in een bus in Montgomery, Alabama. De busboycot die na haar arrestatie werd gestart, was het begin van de opkomst van Martin Luther King als voorvechter van burgerrechten voor zwarten.

Wilma Mankiller (1945-2010) was het eerste vrouwelijke opperhoofd van de Cherokee Nation.

Mankiller is lang niet zo bekend als de anderen. Ze kwam zelfs niet voor in de top-15, ze is later in de top-4 gezet, 'op veler verzoek'. Kennelijk vonden de organisatoren, de actiegroep 'Vrouwen op twintigjes', het niet politiek correct om wel blanken en zwarten, maar geen Indiaanse op het stembiljet te hebben.

Het zou wel een historische schandvlek wegpoetsen als juist Mankiller zou winnen. De president die ze dan zou vervangen, Andrew Jackson, ondertekende in 1830 de 'Wet op het verwijderen van de Indianen". Bij dat verwijderen, over het 'Tranenpad' naar voor hen gereserveerd gebied ten westen van de Mississippi, kwamen duizenden Cherokees om.

En voor wie dat niet genoeg reden vindt om dat strenge gezicht na 87 jaar eens van het twintigje te zien verdwijnen: Jackson was een groot voorstander van het betalen met gouden en zilveren munten en moest niets hebben van centrale banken en hun biljetten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden