In 2014 geen statiegeld meer op plastic fles

Atsma maakt weg vrij voor afschaffen

In 2014 mogen bedrijven stoppen met het statiegeldsysteem voor plastic flessen. Dat maakte staatssecretaris Joop Atsma van milieu gisteren bekend. Ongeveer 95 procent van de statiegeldflessen wordt door de consument teruggebracht naar de supermarkt, maar de levensmiddelenbranche is er niet blij mee.

De supermarkten vinden deze manier van inzamelen te duur; zij dragen een groot deel van de kosten voor de inzamelapparatuur, de arbeid en het vervoer. De frisdrankindustrie is vooral tegen omdat zij vreest dat hun product minder aantrekkelijk is voor de consument door de toeslag die bij aanschaf moet worden betaald. De verpakkingsbranche vindt de eisen die gesteld worden aan de petflessen vervelend.

De gemeenten zijn vanwege het grote draagvlak onder de bevolking en behaalde succes juist wel blij het systeem van statiegeld. Voor hen is afvalinzameling een lastige en dure klus, en zwerfafval is naast een financieel probleem ook een grote ergernis. Vanuit veel gemeenten is juist de vraag gekomen om ook statiegeld in te voeren op kleine petflesjes.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft Atsma laten weten vanaf 2015 akkoord te willen gaan, mits er een substantiële verduurzaming tegenover staat. Dat houdt in dat de verpakkingsbranche bijvoorbeeld minder materiaal gaat gebruiken, zuiniger met grondstoffen omgaat en meer gaat hergebruiken.

Onderdeel van de afspraak is ook dat gemeenten voortaan zelf mogen beslissen of ze hun afval voor of na inzameling scheiden, iets waar zij eerder al om hebben gevraagd. Daarbij heeft de staatssecretaris de gemeenten jaarlijks een bijdrage van 5 miljoen euro toegezegd vanaf het moment van afschaffing tot en met 2016, ter compensatie voor de extra flessen die in het restafval komen, of in de vuilnisbakken op straat of eventueel in de bosjes of op straat terecht komen.

De VVD reageerde gisteren enthousiast: "Laat de industrie zelf verantwoordelijkheid dragen voor het behalen van de afgesproken recyclepercentages. Statiegeld zet de verpakkingenmarkt op slot." De ChristenUnie vindt dat Atsma "een knieval maakt voor de industrie" en voorspelt dat er straks meer flessen terecht komen in de vuilverbrander en in het zwerfafval.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden