In 2010 waaide het weinig: 13 procent minder stroom

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Door de weinige wind in 2010 hebben windmolens in Nederland 13 procent minder elektriciteit opgewekt dan in 2009, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De hoeveelheid energie die de windmolens minder hebben geproduceerd, is normaal gesproken voldoende om 175.000 huishoudens een jaar lang van elektriciteit te voorzien. Volgens het CBS is de gemiddelde opbrengst per windmolen sinds 1988, toen de metingen begonnen, nog nooit zo laag geweest.
Met klimaatverandering heeft het niets te maken, zegt klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI. "De hoeveelheid wind wisselt enorm van jaar tot jaar", vult hij aan.
"Het is toeval dat het in 2010 weinig heeft gewaaid. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw waaide het ongeveer net zoveel als afgelopen jaar."
"In 2010 lagen er veel hogedrukgebieden in het noorden", vertelt Van Oldenborgh verder, "Deze blokkeren de westenwind. Hierdoor hadden we vaker een oosten- of noordenwind en die zijn meestal minder hard. Door deze winden hebben we ook een warme en zonnige zomer en koude wintermaanden gehad."
Op de lange termijn neemt de windsnelheid op land wel af, volgens Van Oldenborgh. "Dit komt door de verruwing van het landoppervlak: bossen en hoge gebouwen remmen de wind af."
Hoewel het aanbod windenergie laag was, bleef de totale energieopbrengst uit duurzame bronnen in 2010 gelijk. Dit komt volgens het CBS vooral doordat energiecentrales meer biomassa zijn gaan bijstoken.
Nederland produceerde in 2010 ongeveer 9 procent van het totale elektriciteitsverbruik uit duurzame bronnen. Het aandeel dat werd geleverd door windenergie was ongeveer 3,5 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden