In 15 etappes van Berlijn naar Kopenhagen

Er is een fietsroute aangelegd van Berlijn naar Kopenhagen. De route loopt door bossen, langs meren en door onbekende stadjes stadjes, sommige heel levendig, sommige verlaten. De route is 630 kilometer lang. En af en toe mag je met de boot.

Een mountainbike is op de meeste plaatsen net zo overbodig als een terreinwagen op een woonerf. Maar een gebied waar echt wat van fiets en fietser wordt verwacht, is Brandenburg en Mecklenburg-Voorpommeren. Dwars door dit onontdekte noordoosten van Duitsland is vorig jaar de fietsroute van Berlijn naar Kopenhagen geopend.

Meer dan een vage suggestie dat je van de ene naar de andere hoofdstad kunt fietsen is de route overigens niet, want niet overal is de Radweg al klaar en de bewegwijzering is nog onvolledig. Maar wie een goede kaart koopt, kan prima zelf zijn route vinden, en aan verbetering van de route wordt gewerkt.

Vanuit Berlijn naar het noorden fietsend, kom je eerst langs de kanalen en kleiputten rond Zehdenick. Fietsend over een jaagpad kan het hier gebeuren dat je een andere fietser opschrikt - het is hier zo rustig dat een enkeling denkt midden op het pad een tukje te kunnen doen. In de bossen schrik je vervolgens de aalscholvers op, die met een spanwijdte van bijna anderhalve meter voor je uitfladderen.

Nabij Fürstenberg begint de Mecklenburgische Seenplatte, een soort Veluwe vermengd met Loosdrechtse plassen. Eindeloze meren worden hier afgewisseld met beboste zandheuvels. Aangezien het oosten van Duitsland dunbevolkt is en met natuur rijk bedeeld, is ook hier van massatoerisme nauwelijks sprake.

In het noorden van dit merengebied ligt, iets bezijden de route, het veruit grootste meer, de Müritz. De westoever hiervan, waarlangs een mooi en afwisselend fietspad ligt, is nog vrij druk; de oostkant daarentegen is vrijwel onbebouwd. Hier voeren zanderige paden door dichte bossen naar de moerassen ten zuiden van het stadje Waren. De vele dode bomen die hier tussen het riet staan, zijn niet het gevolg van een milieuramp, integendeel; de vroegere ontwatering van het moeras is onlangs tot staan gebracht, zodat de oorspronkelijke vegetatie zich weer kan herstellen. Bomen horen hier nu eenmaal niet thuis.

Rijdend van de Müritz naar de Oostzee zijn er iets minder meren, en daardoor nog minder toeristen. Ten onrechte. Neem de omgeving van Loppin, ten westen van Waren, waar karige zandgrond met bossen en extensieve landbouw je een idee geeft van hoe de Veluwe moet zijn geweest voor de komst van Center Parcs. Roofvogels vliegen hier af en aan.

Levendige binnenstad

Langs het oude stadje Güstrow fiets je vervolgens naar Rostock, een oude hanzestad die sinds de ondergang van de DDR veel inwoners heeft verloren, maar waarvan de goeddeels opgeknapte binnenstad toch levendig is. Zoals overal langs de Oostzeekust kun je hier lekker dors eten, een soort kleine kabeljauw die veel in de Oostzee voorkomt.

In twee uur vaar je vanuit de zeehaven van Rostock met de veerboot naar het Deense Gedser, vanwaar de fietsroute naar Kopenhagen wordt vervolgd. In vergelijking met het oosten van Duitsland is Denemarken makkelijker te befietsen: geen vooroorlogse kasseien, DDR-betonplaten of eerlijke modder, maar asfalt en stevige bospaden kenmerken hier het parcours. Net als in Duitsland groeien ook hier de eiken en beuken tot aan het strand. Over de eilanden Falster, M

Eenmaal in Kopenhagen dienen zich tal van verdere bestemmingen aan. Zo kun je met de draagvleugelboot naar Malmö in Zweden, vanwaar je in twee uur fietsen naar de havenstad Trelleborg kunt. Daar vertrekt de veerboot naar Sassnitz op Rügen, een groot Duits eiland in de Oostzee.

Met name de noordoostpunt van Rügen, daar waar de veerboot uit Zweden aanmeert, is prachtig. Hier vind je klifkusten, loofbossen, binnenzeeën en bij Hagen een mooie natuurcamping midden in het bos.

Zuidelijker, aan het strand bij Prora, staat een megalomaan flatgebouw aan het strand, restant van een toeristisch complex uit de nazitijd. Zoals zoveel in het oosten van Duitsland staat het te koop.

Fietssnelweg

Van Rügen voert een fietsroute terug naar de Mecklenburgische Seenplatte. Tussen de oude hanzestad Stralsund en Tribsees is een vroegere spoorbaan tot fietspad omgebouwd, met als resultaat een mooie en razendsnelle fietssnelweg.

Het kleine Tribsees telt te midden van zijn oude stadspoorten vele reeds failliete en binnenkort failliete winkels. Leegstaande, vervallen panden worden hier afgewisseld door gerestaureerde maar eveneens leegstaande monumenten - en dat laatste is nog treuriger. Ook het mooiste landschap, het mooiste stadje kan niet verhullen dat dit deel van Duitsland economisch is afgekoppeld.

Voorbij Tribsees bereik je bij het gehucht Nehringen het dal van de Trebel, waar Voorpommeren overgaat in Mecklenburg. Terwijl in Frankrijk inmiddels het laatste boerenkot is opgekocht door Nederlanders op zoek naar rust en geluk, staan hier nog tal van lege huizen en zelfs een compleet landgoed op ontdekking te wachten.

Verder naar het zuiden fiets je nu door de heuvels van de Mecklenburgische Schweiz terug naar de meren van de Seenplatte. Vaak zijn er fietspaden, soms ook moet je over de gewone weg, die je echter bijna altijd kunt omzeilen door het eerste het beste zijpad te nemen. Zo beland je op heerlijke zand- en modderpaden, waar boerinnen opkijken van het vreemde bezoek dat te snel voorbijraast om te kunnen waarschuwen dat het pad doodloopt, wat ze je dan alsnog kunnen vertellen als je onverrichterzake terugkomt.

Veerboot

Een alternatief voor de fietsroute van Rügen naar de Mecklenburgische Seenplatte is om in Kopenhagen de veerboot naar Swinoujscie te nemen. Dit Poolse grensstadje ligt op het eiland Usedom, dat grotendeels Duits is, net als Swinoujscie ofwel Swinemünde tot 1945 was. Usedom is bekend van zijn badplaatsen Ahlbeck en Heringsdorf, die proberen weer net zo deftig te worden als voor de oorlog.

Maar het geheim van Usedom is niet zozeer deze Oostzeekust, alswel de andere kust, die aan de kant van de binnenzee. Die heet hier Achterwasser - tal van bijna Nederlands klinkende plaatsnamen herinneren nog aan de vroeger hier zo verbreide, sterk op het Nederlands lijkende, Nederduitse taal. Aan de oever van dit Achterwasser wisselen bossen, eilandjes vol vogels, rietlanden en steile duinkusten elkaar af. Bij het gehucht Lütow, ten zuiden van de badplaats Zinnowitz, is een natuurcamping midden in het bos. In een boerderij aan de zuidwestkant van Lütow vind je het leukste café van heel Voorpommeren. Vanuit Usedom kun je door het dal van de Oder terugfietsen richting Berlijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden