Impuls voor duurzaamheid

AMSTERDAM - Opnieuw lijkt Nederland een belangrijke internationale organisatie binnen te halen. Het wereldwijde secretariaat van het Global Reporting Initiative komt hoogstwaarschijnlijk naar Nederland. De aan de Verenigde Naties gelieerde organisatie stelt richtlijnen op voor de verslaggeving van duurzaam ondernemen. Er zijn ook drie andere Europese landen in de race. De definitieve beslissing wordt op 3 april genomen.

Naast het Joegoslavië-Tribunaal, het internationale strafhof en Europol zou Nederland hiermee wederom een internationale organisatie met een grote reputatie binnenhalen. Het GRI is op dit moment het meest toonaangevende internationale instituut op het gebied van duurzame verslaglegging. Het GRI heeft bekendgemaakt alleen nog met Nederland te onderhandelen over een vestigingsplaats. De organisatie denkt aan Amsterdam of Den Haag.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen raakt meer en meer ingeburgerd in het bedrijfsleven. Bedrijven maken naast een jaarverslag ook vaker een milieu- en een sociaal jaarverslag. Het is alleen lastig om de inspanningen van bedrijven en instellingen voor het milieu en de samenleving meetbaar te maken. De richtlijnen van het GRI voor duurzame verslaggeving worden door zowel het bedrijfsleven als milieu- en mensenrechtenorganisaties als een goede leidraad gezien. Beide partijen worden bovendien door het Global Reporting Initiative betrokken bij het opstellen van de standaarden.

Het hoofdkwartier van het GRI is op dit moment gevestigd in Boston in de Verenigde Staten. De GRI-directie wil naar Europa verhuizen om van het Amerikaanse imago af te komen. Het draagvlak in de Nederlandse samenleving en het bedrijfsleven heeft volgens het GRI een belangrijke rol gespeeld bij het besluit om alleen nog maar met Nederland te onderhandelen. Praktische toezeggingen van de Nederlandse overheid speelden ook mee.

Het besluit van de GRI-directie is een beloning voor de lobby-inspanningen van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) en andere organisaties. De VBDO verzamelde handtekeningen van zo'n vijftig grote en kleine bedrijven, waaronder DSM, Nutreco en KLM. Ook ngo's als het Wereld NatuurFonds en Stichting Natuur en Milieu tekenden de lijst.

De andere mededingers voor de vestiging van het hoofdkantoor van het GRI die nu op een lager pitje zijn gezet, waren Stockholm, Kopenhagen en Zürich. Het GRI houdt de mogelijkheid open naar hen terug te keren als de onderhandelingen met Nederland niet naar tevredenheid verlopen.

A. White, directeur van het GRI-secretariaat: ,,Het GRI-bestuur was erg onder de indruk van de brede steun bij ministeries en andere organisaties. Maar zeker op het financiële vlak moet er nog wel wat gebeuren.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden