Recept

Improviseren onder een warm kaasdeegdekentje

Beeld TRBEELD

Dit soort weer smeekt om stamppotten, dikke soepen of andere éénpansgerechten die eenvoudig lijf- en hartverwarmend zijn. 

Met bijeengegaarde restanten uit de groentenla en nog wat extra's kun je een eind komen en als je dat alles voorziet van een kaasdeegdekentje is het eten ervan een feestje op zich. Trek u niet te veel aan van de ingrediëntenlijst en gebruik vooral wat uw hart u ingeeft en wat voorhanden is. Je zou het een pie kunnen noemen.

Zeef voor het kaasdekentjesdeeg de bloem met een snuf zout in een grote kom, of roer er even stevig met een garde door zodat er flink lucht in komt. Werk er met uw vingertoppen de boter door, vervolgens de Parmezaanse kaas en dan ongeveer 1 eetlepel ijskoud water tot u een soepele, gladde deegbal krijgt die niet meer aan de wand van de kom blijft plakken. Stop de deegbal in een plastic zak en leg hem minimaal een half uur in de koelkast.

Verhit de oven tot 180 ºC. Blancheer de wortelgroenten 5 minuten in kokend water. Schep ze met een schuimspaan uit het vocht.

Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de stukjes shiitake een paar minuten op hoog vuur. Doe er de 'zachte groenten' bij en laat die even meebakken.

Doe de wortelgroenten met aanhangend vocht in een ronde, ovenvaste schaal. Meng er de zachtere groenten en de geraspte kaas door. Rol het deeg uit tot een ronde lap en dek er, als met een dekentje, het groentemengsel mee af. Prik een paar gaatjes in het deeg. Zet de schaal ongeveer een half uur in de oven of tot het kaasdeegdekentje goudbruin is.

Ingrediënten voor 4-6 personen

Voor het kaasdeeg:
- 35 g Parmezaanse kaas, fijn geraspt
- 100 g bloem
snuf zout

Voor de vulling:
- scheut olijfolie en, bijvoorbeeld:
- 150 g shiitake, zonder steel, in stukjes
- 1 of meer tenen knoflook, gehakt
- 150 g prei in stukjes
- 150 g 'zachtere' groenten zoals paprika, bleekselderij, witlof, in ongeveer gelijke hoeveelheden, in stukjes
- 700 g wortelgroenten zoals pastinaak, winterwortel, zoete aardappel, knolselderij, pompoen, in ongeveer gelijke hoeveelheden, in blokjes
- 50 g boter
- geraspte nootmuskaat
- 1 theelepel fijngehakte verse rozemarijn
- 1 theelepel fijngehakte verse tijm
100-150 g geraspte kaas

Bekijk hier meer recepten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden