Import van verslaafde Russen

Het wodkaschap in een supermarkt. Beeld getty
Het wodkaschap in een supermarkt.Beeld getty

Russische alcoholisten die op de Veluwe van hun verslaving worden geholpen: als het aan Solutions uit Voorthuizen ligt, is dat scenario binnenkort realiteit. De particuliere kliniek wil, als eerste zorginstelling in Nederland, verslaafden uit Rusland behandelen.

Doordat mensen in Nederland steeds vaker ambulante hulp krijgen, zijn er in de kliniek van Solutions bedden beschikbaar. Om die optimaal te vullen, gaat de instelling samenwerken met een medisch bemiddelingsbureau in Rusland.

John de Kok, die in april aantrad als nieuwe directeur, speelt in op de veranderingen in de markt, zegt hij. "In Nederland worden we deels door de verzekeraar gedwongen om mensen thuis te behandelen." En door nieuwe ontwikkelingen, zoals het bieden van hulp per computer, is die ambulantisering van de zorg (minder opnames) volgens hem ook niet meer te stoppen.

Dus kijkt De Kok over de landsgrenzen. "Waarom zou ik een product dat ik al heb niet uitbaten?" Volgens hem heeft Nederland uitstekende zorg met goede professionals en is ons land in de verslavingszorg marktleider in Europa. Zonde, zegt hij, om buitenlandse patiënten die kunde en ervaring te onthouden. "Zorg is een goed exportproduct."

Geen navolging
Hij zegt dat het Russische bemiddelingsbureau zelf contact heeft gezocht met Solutions. In eerste instantie zullen Russische mensen behandeld worden die elders in Europa werkzaam zijn. De voertaal wordt Engels en de instelling heeft een Russische therapeut in dienst.

Vooralsnog krijgen de plannen van Solutions - in 2008 de eerste particuliere verslavingskliniek van Nederland en België - geen navolging.

Dirk Steenssens, psychiater en eerste geneeskundige van het particuliere RoderSana, zoekt met zijn instelling ook naar andere inkomstenbronnen dan alleen de zorgverzekeraars, maar zo ver als Solutions gaat hij niet. RoderSana verleent zorg aan mensen uit andere Europese landen, maar beperkt zich tot landen die een 'overeenkomstige cultuur' hebben. "Het denkkader van de Russen, hun omgangsvormen en verwachtingspatronen passen niet bij die van ons. Ik weet niet of je ze moet willen behandelen."

Versoberd
Over de grens kijkt ook de particuliere GGZ-instelling U-Center, die naast verslaving andere psychiatrische stoornissen behandelt. Niet alleen vanwege de vestiging van haar kliniek in de grensstreek van België en Duitsland, maar ook omdat de financiering uit de GGZ versoberd is. Maar de Russische markt verkennen, dat doet de kliniek niet.

Niet bij iedere instelling wordt de noodzaak gevoeld om andere inkomstenbronnen aan te boren. Hein de Bie, directeur van Vincere uit Zuid-Limburg, zegt dat zijn instelling ondanks de ambulantisering een goede bedbezetting heeft. "Wellicht heeft die lage bezettingsgraad van Solutions te maken met de regio waar ze werken, daar zijn al meerdere GGZ-instellingen," zegt De Bie. "Maar eigenlijk denk ik dat het met de eigen bijdrage van Solutions heeft te maken. Die hebben wij niet."

De website van Solutions meldt dat behandel- en verblijfskosten worden vergoed vanuit de verplichte basisverzekering, maar dat bij een opname ook een zelfstandige bijdrage van 5000 euro wordt gevraagd voor niet-zorggerelateerde kosten.

Nog geen aanmeldingen
De directie van Novadic-Kentron uit Brabant benadrukt de regionale functie van haar instelling. Ze kiest ervoor mensen zoveel mogelijk te behandelen in hun eigen woonomgevingen.

Ook Victas uit Utrecht zegt al jaren bezig te zijn met behandelmethoden en -processen om patiënten ambulant te behandelen. Plannen om buitenlanders in hun kliniek te krijgen, zijn er dan ook niet.

Er zijn nog geen aanmeldingen van Russische patiënten bij Solutions, maar De Kok verwacht dat die spoedig zullen komen. De Kok: "In de toekomst willen we een kwart van de omzet behalen door buitenlandse patiënten."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden