Imperium van Dirk Scheringa stort ineen

Het faillissement van de DSB Bank trekt alle andere bedrijven van eigenaar Dirk Scheringa mee.

Van onze redactie economie

Na het faillissement van de DSB Bank zal ook het doek vallen voor de schade- en levensverzekeringsactiviteiten van DSB, net als voor de activiteiten in vastgoed. Al deze activiteiten zijn ondergebracht in DSB Beheer, de moedermaatschappij waarvan DSB Bank het kloppende hart was.

DSB Bank leverde het geld waarmee DSB Beheer jarenlang allerlei activiteiten kon ondernemen. De schulden van DSB Beheer zijn echter veel groter dan de bezittingen. Volgens het vonnis waarin de rechtbank in Amsterdam afgelopen maandag de bank failliet verklaarde, bedragen de schulden van DSB Beheer zeventig miljoen euro. Het onderpand heeft evenwel een waarde van veertig miljoen.

Dirk Scheringa zal daarom nog deze week faillissement aanvragen voor DSB Beheer, zo heeft hij bekend gemaakt. Al eerder was bekend dat de ondergang van de bank ook het einde zou betekenen van de DSB-schaatsploeg en het Scheringa museum voor realistische kunst. De toekomst van de Alkmaarse voetbalclub AZ is door het wegvallen van sponsor DSB Bank onzeker.

De curatoren en de Nederlandsche Bank hebben verder een voorschotregeling getroffen voor klanten van de bBank. Zo willen ze de ergste financiële noden van rekeninghouders ledigen, vooruitlopend op de depositogarantieregeling die waarschijnlijk pas over enkele maanden tot uitkering zal leiden. Rekeninghouders kunnen zich voor een eenmalig voorschot van drieduizend euro per persoon melden op de website van de bank. DSB-personeel zal er dan voor zorgen dat binnen twee weken het geld beschikbaar komt.

Overigens blijkt DSB Bank lang niet alle betalingsopdrachten te hebben uitgevoerd van 12 oktober. Op die dag werd om 11.15 uur de noodregeling van kracht , wat iedere geldtransactie van DSB-rekeningen onmogelijk maakte. Kort tevoren vond een bankrun plaats waarbij rekeninghouders, gealarmeerd door persberichten over DSB, telefonisch of via internet voor ruim veertig miljoen euro hebben overgeboekt, vooral naar rekeningen bij andere banken. Van die opdrachten is evenwel voor 21,4 miljoen euro daadwerkelijk uitgevoerd, meldt de financiële website Z24. Het betreft hier betalingsopdrachten die zijn gegeven tussen middernacht en acht uur ’s ochtends. Zij stonden allemaal op de laatste tape die DSB doorstuurde naar Equents, de organisatie die het onderlinge bankverkeer regelt.

De rest van de opdrachten van die ochtend is misschien wel door DSB geaccepteerd, maar niet meer verwerkt, bevestigt curator Schimmelpenninck. „Er is die morgen slechts een betaling gedaan: om acht uur.”Â

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden