Impasse Spanje doorbroken: aartsrivaal helpt Rajoy alsnog

De Spaanse premier Mariano Rajoy. Beeld AFP
De Spaanse premier Mariano Rajoy.Beeld AFP

Spanje krijgt komende week eindelijk een nieuwe regering. Nadat het land maandenlang stuurloos aanmodderde, stemde de sociaaldemocratische PSOE gisteren in met steun voor een conservatieve minderheidsregering onder premier Mariano Rajoy.

Redactie

Hiermee komt een einde aan een politieke impasse, die al sinds december duurde. De doorbraak komt op de valreep, want als Spanje op 31 oktober nog geen nieuwe regering heeft, zijn nieuwe verkiezingen - de derde in twaalf maanden - verplicht.

Het lukte de Spaanse politiek, die geen traditie heeft van coalitievorming, de afgelopen tien maanden maar niet om een regering te vormen. Nieuwe partijen bij de parlementsverkiezingen in december pakten veel stemmen af van de conservatieven en sociaal-democraten, de grote blokken die van oudsher domineren. Een nieuwe stembusgang in juni veranderde niets aan dat versnipperde beeld.

Dilemma
De steun van de PSOE aan de conservatieve Volkspartij van Rajoy moest van ver komen. Terwijl Rajoy zijn aartsrivaal al in december vroeg een blok te vormen tegen de nieuwe politiek, hield de toenmalige PSOE-leider Pedro Sánchez zijn poot stijf. Het dilemma verscheurde de PSOE tot op het bot, wat begin deze maand leidde tot het aftreden van Sánchez.

Ook voor het federale comité van de PSOE, dat gisteren bijeenkwam, was het een keuze tussen twee kwaden. Hoewel de sociaaldemocraten niet staan te springen om een nieuwe conservatieve regering, lijkt een derde stembusgang nog minder aantrekkelijk. De zwalkende partij zou volgens peilingen een rampzalig resultaat tegemoet gaan bij nieuwe verkiezingen en worden gepasseerd door de concurrent op links, Podemos ('Wij Kunnen'). Uiteindelijk stemden 139 leden van het federale comité van de PSOE voor steun aan Rajoy en 96 tegen.

Als koning Felipe VI vandaag Rajoy vraagt een regering te vormen, zal die in de eerste stemronde waarschijnlijk alleen steun krijgen van enkele kleine partijen. Bij de tweede stemming zullen genoeg PSOE-leden zich van stemming onthouden om hem een meerderheid te bezorgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden