'Impact Plastic Heroes beschamend klein'

Vuilniszakken van Plastic Heroes waarin plastic afval verzameld wordt. Beeld anp
Vuilniszakken van Plastic Heroes waarin plastic afval verzameld wordt.Beeld anp

De oranje Plastic Heroes, het door de verpakkende industrie opgezette inzamelingssysteem voor plastic huishoudelijk afval, draagt amper bij aan de recycling van kunststof. Het systeem, dat jaarlijks tientallen miljoenen kost, werkt minder goed dan het huidige statiegeld op grote flessen.

Joop Bouma

Dat schrijft Recycling Netwerk, een coalitie van milieu- en natuurorganisaties, aan de Tweede Kamer. Vandaag debatteert die over de circulaire economie. In een brief aan het parlement stelde staatssecretaris Dijksma (milieu) dat in de voorbije vier jaar de recycling van kunststofafval steeg van 34 procent in 2012 tot 50 procent nu. Ze doelt daarbij op de totale gescheiden inzameling van kunststof in Nederland.

Tegenvallende resultaten
Volgens het Recycling Netwerk zijn de resultaten van Plastic Heroes veel minder gunstig. Voorzitter Robbert van Duin van dit netwerk zegt na een analyse van recente cijfers dat van het via de Plastic Heroes ingezamelde plastic nog geen 20 procent leidt tot materiaal waaruit nieuw plastic kan worden gemaakt.

Uit een studie van adviesbureau CE Delft bleek dat in 2013 uit totaal 106 miljoen kilo ingezameld kunststofafval 24 miljoen kilo plastic grondstof voor nieuw plastic werd gehaald. Daarnaast werd ruim 26 miljoen kilo plastic tot bermpaaltjes of andere toepassingen verwerkt.

"Dat is bepaald geen circulaire economie", constateert Van Duin. Volgens hem leveren de Plastic Heroes 'nauwelijks milieuwinst'. "De impact is beschamend klein."

Onbruikbaar
Het grootste deel van het plastic afval dat Plastic Heroes inzamelt, is volgens hem onbruikbaar, omdat er onvoldoende wordt gekeken naar de kwaliteit van afvalstromen. Het systeem zamelt alle soorten kunststof in en dat levert grote problemen op bij de recycling, aldus het netwerk. Volgens Van Duin bleek in 2015 bijna driekwart van het gesorteerde, ingezamelde plastic onverkoopbaar.

Het Netwerk Recycling pleit voor uitbreiding van statiegeld tot kleinere drankflesjes, omdat bij statiegeld op grote flessen blijkt dat dit uiteindelijk leidt tot een veel hoogwaardiger opbrengst aan plastic, die optimaal te recyclen is.

Het Afvalfonds Verpakkingen, verantwoordelijk is voor Plastic Heroes, kon niet reageren op de brief van het netwerk, 'want we hebben geen tijd om hem te lezen', aldus een woordvoerder. Het Afvalfonds kondigt aan dat op korte termijn nieuwe resultaten worden gepubliceerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden