Immigratie stopt vergrijzing niet

Nederland moet oppassen te snel buitenlandse werknemers aan te trekken, omdat er nu krapte is op de arbeidsmarkt. Volgens demografische wetenschappers dreigt Nederland dan dezelfde fout te herhalen, als in de jaren '60 en '70. De tijdelijke arbeidskrachten van toen bleven onbedoeld in Nederland en trokken steeds nieuwe migranten aan.

Van onze verslaggeefsters

Dat staat in een gisteren aan staatssecretaris J. Cohen van justitie aangeboden onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (Nidi). De wetenschappers bepleiten dat de overheid de demografische ontwikkeling op lange termijn meer betrekt bij haar beleid.

Cohen erkent dat Nederland moet oppassen voor het al te snel aantrekken van buitenlandse werknemers. Ook hij vindt dat Nederland een behoedzaam toelatingsbeleid moet nastreven, voor asielzoekers én buitenlandse arbeidskrachten. ,,Tijdens de migratiegolf in de jaren '60 hebben we de kop in het zand gestoken, door te denken dat we deze mensen slechts voor kort hierheen haalden.'' Volgens Cohen moet Europa asiel- en arbeidsmigratiebeleid ontwikkelen, omdat Nederland niet op eigen houtje de migratieproblemen kan oplossen.

In het rapport, dat de bevolkingsvraagstukken van Nederland analyseert, stellen de onderzoekers dat het probleem van de vergrijzing in Europa niet kan worden opgevangen door meer migranten binnen te laten. Ze berekenen dat Nederland 150000 migranten per jaar zou moeten toelaten, om de vergrijzing op te vangen. Momenteel vestigen zich zo'n 40000 migranten per jaar. Als migratie de vergrijzing moet opvangen, telt Nederland aan het eind van de eeuw 50 miljoen inwoners.

De onderzoekers schetsen een 'somber beeld' van de huidige situatie van migranten. Met name nieuwkomers lopen nog steeds grote achterstand op. Hoewel de arbeidsmigratie in de jaren zestig aanvankelijk positief werkte, nam daarna vooral de werkloosheid en arbeidsongeschiktheid onder deze groep toe.

Hun kinderen doen het aanmerkelijk beter in Nederland, maar doordat Nederland een immigratieland blijft, wordt de gemiddelde situatie voor migranten niet beter. De wetenschappers verwachten dat in de toekomst meer hoger opgeleide migranten naar Nederland komen. Maar zij zullen weer familieleden meenemen, die weinig tot geen scholing hebben. ,,Een behoedzaam beleid met deze vorm van immigratie blijft dan ook geboden'', schrijven de onderzoekers.

De opstellers van het rapport verwachten dat de vergrijzing in Nederland de komende jaren sterk zal toenemen. Nu bestaat de Nederlandse bevolking voor zo'n 14 procent uit mensen die ouder zijn dan 65 jaar. Nederland staat daarmee binnen Europa op de 21ste plaats.

Maar al over 25 jaar bezet Nederland de zevende plaats, want dan bestaat de Nederlandse bevolking voor 23 procent uit 65-plussers.

De onderzoekers verwachten dat Nederland rond 2035 het maximale aantal inwoners bereikt met 17,4 miljoen mensen. Daarna zal de bevolking afnemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden