Immigratie kan Nederland én arme landen dienen

Immigratie staat dan ter discussie, het ontbreekt aan echte oplossingen. De linkse partijen beseffen nog steeds niet dat Nederland ooit iets aan de bevolkingsgroei moet doen. Rechts denkt te weinig aan het belang van arme landen.

Immigratie is het belangrijkste probleem dat moet worden opgelost. Politiek links is op dat punt in beweging, maar nog steeds zwaar onvoldoende. De standpunten van rechts zijn ook onvoldoende, maar die partijen zijn tenminste bereid dit vraagstuk aan de orde te stellen.

Een goed immigratiebeleid mag niet schadelijk zijn voor de ontwikkelingslanden; bij voorkeur zou het zelfs moeten bijdragen aan de oplossing van de problemen van die landen. Ons beleid voldoet nu niet aan die eis en is daardoor egocentrisch. Oud-minister Herfkens heeft duidelijk gezegd dat het effect van emigratie naar rijke landen als Nederland, dus onze immigratie, voor arme landen negatief is. Zo emigreren jaarlijks 23000 Afrikaanse academici en heeft een derde van de hoogopgeleide Afrikanen de afgelopen vijftien jaar het continent verlaten. Jamaica moet vijf artsen opleiden om er één te kunnen houden. Ghana heeft zesduizend artsen opgeleid maar heeft er nog maar driehonderd over.

Onze immigratie kan wel een oplossing zijn voor immigranten en asielzoekers, maar is tegelijkertijd een belemmering voor de ontwikkeling in de landen van herkomst. Dat moet anders. Een oplossing is bijvoorbeeld dat we immigranten tijdelijk toelaten, zodat ze later in eigen land met extra werkervaring en een opleiding een bijdrage kunnen leveren aan die ontwikkeling. Op die manier kunnen we zelfs extra immigratie toelaten uit landen waarmee we een intensieve ontwikkelingsrelatie onderhouden.

In de tweede plaats moet het tempo van de immigratie worden afgestemd op de mogelijkheden die we hebben om immigranten goed op te vangen. Het gaat dan om zaken als scholing, werk, huisvesting en medische en maatschappelijke zorg.

Immigranten en asielzoekers hoeven niet te integreren. Als ze maar zelfstandig kunnen functioneren, zonder onevenredig veel uitkeringen en zonder onevenredige problemen te veroorzaken. Dat lukt nu volstrekt niet. Er zijn capaciteitsproblemen in het onderwijs, de zorg, bij justitie en in het maatschappelijk werk. Immigranten en asielzoekers doen een stevig beroep op voorzieningen, terwijl hun participatie in betaald werk voorlopig laag is. Door die capaciteitsproblemen krijgen mensen met problemen nu onvoldoende aandacht. Dat geldt zowel voor allochtonen als autochtonen en dit heeft soms ernstige gevolgen, niet alleen voor de mensen zelf maar ook voor hun omgeving. Doordat vooral de mensen in arme wijken hier het slachtoffer van worden is het Haagse beleid op dit punt elitair.

In de derde plaats moet het immigratiebeleid zorgen dat de bevolkingsgroei in Nederland wordt afgeremd. We kunnen van mening verschillen over de vraag of Nederland vol is, maar het is duidelijk dat de bevolkingsgroei ooit moet stoppen. Het heeft geen enkele zin door te groeien naar een situatie waarbij we echt klem komen te zitten. Op termijn mag de immigratie niet hoger zijn dan wat we aan mensen tekortkomen doordat het geboortecijfer lager is dan het sterftecijfer.

De extreme bevolkingsdichtheid in Nederland leidt nu al tot ernstige problemen bij de ruimtelijke ordening, het dagelijkse verkeer en de bescherming van natuur en milieu. Wat dat laatste betreft: een politieke partij die beweert de natuur te beschermen is volstrekt ongeloofwaardig als zij niet tegelijkertijd de immigratie aanpakt. Alle partijen zijn op dit punt kortzichtig en dat is erg verontrustend.

Immigratiebeleid moet dus rekening houden met arme landen, met de beschikbare opnamecapaciteit en met de noodzaak de bevolkingsgroei te stabiliseren. Het eerste is het belangrijkste: niet alleen naar Nederlandse belangen kijken maar ook naar die van arme landen. Op dat punt schieten vooral de rechtse partijen tekort; die zijn vaak te nationalistisch en egocentrisch. De rechtse partijen zijn echter wel bereid de zaak aan de orde te stellen. De linkse zijn nog steeds geneigd dit thema dood te zwijgen en dat is volstrekt onverantwoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden