Immigrantenportret verovert Filmfestival van Rotterdam

Beeld Radio Dreams

De Tiger Award, de hoofdprijs van het 45ste Filmfestival van Rotterdam (40.000 euro), is vanavond gewonnen door 'Radio Dreams', een actuele reflectie op het leven van immigranten.

De Iraanse regisseur Babak Jalali (37) die na de Iran-Irak oorlog zelf met zijn ouders naar Londen vertrok, schetst het verhaal van een gevluchte Iraanse schrijver, Mister Royani, die een Perzisch radiostation runt in San Francisco.

Royani ontvangt er de eerste rockband uit Afghanistan, Kabul Dreams. De aankondiging dat ook de wereldberoemde rockband Metallica in het kleine radiostation komt jammen, zorgt voor grote opwinding. Behalve bij Royani die de zoveelste grote belofte vreest die op niks uitdraait.

"Radio Dreams is een subtiele en humoristische reflectie op de ontworteling en vervreemding van een groep buitenbeentjes in een andere cultuur", aldus de jury die een kleinere prijs uitreikte (10.000) euro) aan 'La Ultima Tierra', het geheel woordeloze debuut van Pablo Lamar uit Paraguay waarin een oude man ver van de bewoonde wereld afscheid neemt van zijn vrouw.

Bekijk de trailer van 'Radio Dreams'. Daaronder gaat het artikel verder.

Ook het publiek heeft zich uitgesproken. De enquete onder de festivalbezoekers leverde een Deense favoriet op: het WOII-drama 'Land of Mine' waarin regisseur Martin Zandvliet zich buigt over een pijnlijk hoofdstuk in de geschiedenis van zijn land. Aan het eind van WOII werden Duitse jongetjes gedwongen de Deense kust weer veilig te maken, door landmijnen op te ruimen - dit tegen de afspraken van de Geneefse Conventies.

Bekijk de trailer van 'Land of Mine'. Daaronder gaat het artikel verder.

Op de tweede in de publieksenquete plaats eindigde 'The Idol' van de Palestijns-Nederlandse regisseur Hany Abu-Assad, over een jongeman die Gaza ontvlucht om mee te kunnen doen aan Arab Idol. Het 45ste Filmfestival van Rotterdam, dat met de nieuwe artistiek directeur Bero Beyer een meer gestroomlijnde en vooral geëngageerde indruk maakte, zag ook een Nederlandse filmmaker bekroond. Frank Scheffer won met 'De Waarneming', zijn portret van schilder Robert Zandvliet, de prijs van de De Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden