Immigranten moeten Taiwan helpen

Eilandstaat wil minder afhankelijk zijn van China en zoekt nieuwe handelspartners

De 30-jarige Lee Yu-Chih leert al vier maanden elke zaterdagavond Thais. De Taiwanese medewerker van een distributiebedrijf in verzorgingsproducten hoopt dat zijn baas hem volgend jaar overplaatst naar Thailand. "Daar hebben we een vestiging die aan het uitbreiden is."

Nu de Taiwanese economie in een recessie verkeert, vertrekken steeds meer jonge Taiwanezen naar het buitenland. Op zoek naar een plek waar de lonen wél stijgen. Vaak gaat de tocht naar China, maar daar wil Lee niet heen: "Dan ga ik liever naar een land waar het prettig leven is, zoals Thailand. Ik ben er al op vakantie geweest."

Lee is niet alleen. Door het hele land winnen taalcursussen in het Thais, Vietnamees en Indonesisch aan populariteit. Vanaf 2018 moet er zelfs op elke Taiwanese basisschool een Zuidoost-Aziatische taal worden aangeboden.

De plannen, die al onder de vorige regering werden gestart, zijn deel van het 'Nieuwe zuidwaartse beleid' van toekomstig president Tsai Ying-wen. Een van de speerpunten van haar campagne was dat Taiwans buitenlandse handel - goed voor bijna 60 procent van het bruto binnenlands product - 'diverser' moet worden. Dat wil zeggen: minder afhankelijk van China's onzekere economie.

Onder de pro-Chinese president Ma Ying-jeou handelde Taiwan steeds meer met China. Een derde deel van de Taiwanese export gaat nu naar dat land. Waar eerdere pogingen om de banden met buurlanden aan te halen te weinig opleverden, zegt Tsai dat het wel gaat lukken. Als Taiwan zich niet alleen op investeringen richt, maar ook cultuur- en taalonderwijs.

Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor immigranten uit Zuidoost-Aziatische landen. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn zo'n 200.000 Taiwanese mannen getrouwd met een vrouw uit Zuidoost-Azie. Een op de tien kinderen op het eiland, dat een van de laagste geboortecijfers ter wereld heeft, heeft een buitenlandse moeder. Lange tijd werden de taal en cultuur van de moeders gezien als irrelevant of zelfs minderwaardig. Kinderen werden aangemoedigd om thuis alleen Chinees te spreken.

Maar dat verandert nu. "De regering begint door te krijgen dat onze achtergrond iets is om gebruik van te maken, in plaats van ons ermee te discrimineren", zegt de Taiwanees-Indonesische Kim-Yung Keng, terwijl hij door zijn buurt in Taipei loopt. Met zijn peci, het traditionele Indonesische hoofddeksel, loopt hij een van de Indonesische buurtwinkels binnen. "We zitten overal, maar voor de meeste Taiwanezen zijn we onzichtbaar. Er zijn veel stereotiepen - zo zou ons Chinees niet goed genoeg zijn. Voor de meeste tweedegeneratie-immigranten is dat helemaal niet zo."

De Cambodjaanse Pei-Hsiang Lee (34) ziet wel wat in het nieuwe beleid. Veertien jaar geleden kwam ze naar Taiwan om te trouwen. "Iedereen in ons dorp deed dat. Mijn klasgenoten, het buurmeisje. Cambodja was onveilig en arm. In Taiwan zou ik het beter hebben, dacht ook mijn vader."

Inmiddels gaat het in Cambodja beter. Toch ziet ze maar weinig economische uitwisseling met haar thuisland. In plaats daarvan werken de vrouwen vaak als huisvrouw, en daarnaast als schoonmaakster of in de horeca. "We hebben geen tijd om langdurige contacten op te zetten. Dat is iets voor de volgende generatie."

Gaat het deze keer wel lukken? Krijgen Taiwanese bedrijven meer voet aan de grond in Zuidoost-Azië terwijl Chinese bedrijven daar ook actief zijn? Kim denkt van wel. Taiwans bekendste bedrijven - zoals Foxconn, dat computeronderdelen maakt en de iPhones van Apple, en computermaker Asus - gaan nu al die kant op, zegt hij.

Toch blijft ook China een trekpleister. "In Thailand is het goed zaken doen", zegt Lee. "Maar uiteindelijk wonen er maar 67 miljoen mensen. Alles verbleekt bij de omvang van de Chinese markt."

undefined

Tientallen doden bij zware aardbeving

Een aardbeving ¿ met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter ¿ heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een enorme ravage aangericht in de Taiwanese stad Tainan. Een flatgebouw van zeventien verdiepingen stortte in en ook andere gebouwen liepen schaden op. Reddingwerkers zoeken nog altijd verwoed verder naar overlevenden.

Het dodental na de aardbeving is inmiddels opgelopen tot 29. De autoriteiten schatten dat nog zo'n 120 mensen onder het puin van de ingestorte flat liggen. De reddingwerkers moeten uiterst voorzichtig te werk gaan om mogelijke overlevenden en zichzelf niet in gevaar te brengen. Bijna twee etmalen na de beving wordt de hoop wel steeds kleiner dat nog veel mensen levend uit de resten van het gebouw gered zullen worden. In ziekenhuizen lagen gisteren zo'n honderd gewonden.

Taiwan is vaker getroffen door zware bevingen. In 1999 kwamen 2400 mensen om het leven bij de zwaarste aardbeving in dat land van de afgelopen honderd jaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden