’Imker is een uitstervend vak’

Imker John Driebergen en zijn bijenkasten. 'Bijen zijn enorm belangrijk voor de economie.' (Trouw) Beeld
Imker John Driebergen en zijn bijenkasten. 'Bijen zijn enorm belangrijk voor de economie.' (Trouw)

leiden - – Om de wild zoemende bijen wat rustiger te maken en de kast in te lokken, blaast imker John Driebergen met een speciale pijp rook richting de bijenkast. „Het volk komt dan hun ’huisje’ in omdat ze denken dat er een bosbrand is.” Maar de bijen hebben niet zo maar toegang. Twee ’soldaten’ bewaken de kast. „Alleen bijen die stuifmeel bij zich hebben mogen naar binnen.” Als ze allemaal in hun kast zitten doet hij de deksel erop. „Zo, deze kunnen de auto in.”

Het volk verkoopt hij aan hobbyimker Egon Presst. Hij verloor onlangs twee van zijn drie bijenvolkeren. „Waar het door kwam weet ik niet precies, maar ze waren ineens dood.” Hij houdt zijn bijen voornamelijk voor honing. „Een goed producerend volk brengt zo’n 10 kilo honing per jaar op.”

Imker Driebergen heeft geluk, zijn bijen zijn dit jaar niet getroffen door ziekten. Vorige week stierven bij verschillende imkers in Nederland nog honderden bijenvolkeren door vergiftigd suikerwater uit België. „Mijn voedsel komt uit Duitsland, maar ik had het net zo goed in België kunnen halen. Ik koop altijd waar ik het minste betaal.” Maar hij heeft ook andere tijden gekend. „Door een mijt uit Azië werd een paar jaar geleden driekwart van mijn bijen ziek. De 75 bijenvolkeren overleefden het niet, wat me zo’n 30.000 tot 35.000 euro heeft gekocht. Ik heb geen bijenverzekering, die bestaat volgens mij ook niet, dus ik was toen flink de dupe.”

Driebergen is één van de weinige professionele imkers in Nederland. Het grootste deel van zijn inkomsten haalt hij uit de bestuiving van gewassen. „Bijen zijn enorm belangrijk voor de economie. Zonder bijen moet je gewassen zelf gaan bestuiven, wat nu al in China gebeurt, door de enorme bijensterfte daar.”

De imker vreest dat de wereld in gevaar is zonder de beestjes. „De bijen bestuiven bessen. Die worden gegeten door vogels, die poepen weer tussen de struiken waardoor bomen groeien, en ga zo maar door. Er wordt gezegd dat de wereld zonder bijen binnen twee jaar vergaat.”

De bijen dienen volgens Driebergen ook een medisch belang. „Honing is niet alleen lekker, het werkt ook genezend.” Terwijl de imker een paar overgebleven bijtjes met zijn vinger de kast intikt, vertelt hij over zijn multifunctionele ’werknemers’. Hun honing zou helpen tegen hooikoorts terwijl reumapatiënten zweren bij hun steken. Wetenschappelijke bewijzen voor deze heilzame werkingen ontbreken echter.

Behalve apotheker, honingproducent en koerier voor zijn bestuivers, verzorgt de imker bijencursussen, en is hij een soort hulplijn. Hij wordt net gebeld. „U heeft last van bijen in een gat in de muur? Maakt u zich geen zorgen, dat zijn solisten, die zijn na een paar weken weer weg en doen geen kwaad.”

Met die extraatjes houdt Driebergen zijn bedrijf draaiende. „Door alle bijenziekten is het vak imker een onzeker beroep.” Mede vanwege het belang van bijen voor de bestuiving van gewassen pleit Driebergen voor een opleiding tot imker. „Maar of dat er ooit weer komt, ik vraag het me af. Het is een uitstervend vak.”

Een bijenvolk produceert tien kilo honing per jaar. (FOTO'S MAARTEN HARTMAN) Beeld
Een bijenvolk produceert tien kilo honing per jaar. (FOTO'S MAARTEN HARTMAN)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden