Review

Imitatie M rquez alleen voor de verstokte fans

Op alle mogelijke manieren ondersteunt het Hubert Bals Fonds van het Internationale Film Festival Rotterdam de cinema in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Sinds kort gebeurt dat ook met het 'Wereld cinema'- programma. Daarin wordt een door het Bals Fonds gesubsidieerde film een maand lang vertoond in Nederlandse filmtheaters.

In januari 1999 gaat de Columbiaans/ Franse co-productie 'La deuda' op tournee. De subtitel doet al vermoeden dat we van doen hebben met een M rquez-imitatie: 'De schuld of de vreemde dood en niet minder verrassende wederopstanding en tweede dood van Ali Ibrahim María de los Alto Pozos y Resuello, bijgenaamd De Turk'.

In een Columbiaanse dorpje wordt een pandjesbaas vergiftigd. In drie, min of meer los van elkaar staande hoofdstukken ('De doodsstrijd en de dood', 'De angst en de schuld' en 'De straf en de genade'.) laten de regisseurs zien hoe de bij hem in het krijt staande dorpelingen daarop reageren.

Wie zijn M rquez ook maar een beetje kent, zal er geen moment van opkijken dat in 'La deuda' werkelijkheid en fictie naadloos in elkaar opgaan. Desondanks zullen zelfs deze connaisseurs zich dood vervelen. Vidal en Gaviria voeren namelijk zoveel dorpelingen ten tonele dat geen personage en thema goed uit de verf komt. 'La Deuda' loopt over zoveel schijven en hoofden dat alleen de allerverstokste M rquez-fans zich er wel bij zullen voelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden