'IMF wil stoppen met Griekse steun'

Onrust eurocrisis neemt toe na berichtgeving Der Spiegel

GIJS MOES | BRUSSEL

Het Internationaal Monetair Fonds wil niet meedoen aan verdere financiële steun aan Griekenland. Dat bericht uit het Duitse weekblad Der Spiegel stookt de onrust over de eurocrisis verder op, ook in Den Haag.

Geen van de betrokkenen wilde het nieuws gisteren bevestigen. Al langer doen geruchten de ronde over nog meer leningen aan Griekenland, bovenop twee steunpakketten van de eurolanden en het IMF. Maar het fonds uit Washington zou daaraan niet meer mee willen doen.

Zeker is dat Griekenland grote achterstanden heeft in de uitvoering van bezuinigingen en economische hervormingen die met de EU en het IMF zijn afgesproken. In veel hoofdsteden is het geduld op, en nu zou ook het IMF niet meer geloven in de Griekse beloftes.

Als het IMF stopt met lenen, komt een Grieks bankroet of uitstap uit de euro dichtbij. De Duitse minister van economische zaken Rösler sloot een Griekse uitstap gisteren niet uit.

De eurolanden nemen weliswaar het grootste deel van het steunpakket voor hun rekening, maar het is de vraag of ze Griekenland nog meer willen lenen zonder het IMF. Vooral de Nederlandse regering heeft steeds gehamerd op betrokkenheid van het fonds, dat veel ervaring heeft met het saneren van schuldenlanden.

In Den Haag leidde het bericht direct tot onrust. SP, PVV en D66 willen zo snel mogelijk een reactie van minister De Jager (financiën). Als de onduidelijkheid blijft bestaan, vinden zij dat de Kamerleden van reces moeten terugkeren voor een debat. VVD en CDA verwachten tekst en uitleg in een brief.

De Griekse regering is er de afgelopen week niet in geslaagd een akkoord te sluiten over nieuwe bezuinigingen van bijna 12 miljard euro. Morgen vertrekt een zogeheten trojka van experts van EU en IMF naar Athene.

Griekenland verkeert nu in een 'grote depressie', zei premier Samaras gisteren tegen de voormalige Amerikaanse president Clinton. Die kwam naar Athene met een initiatief voor 80 miljoen dollar aan nieuwe investeringen. "We geloven in dat land", zei Clinton.

De eurocrisis houdt ook Spanje in haar greep. Zes regio's in dat land hebben volgens het dagblad El Pais financiële steun gevraagd aan de centrale overheid. Madrid moet al vele tientallen miljarden euro's lenen om de banken overeind te houden.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden