IMF waarschuwt Chinese banken voor slechte leningen

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft Chinese banken vandaag gewaarschuwd voor toenemende risico's bij onder meer het verstrekken van leningen. Financieel experts hadden eerder al alarm geslagen over een toename van zogeheten slechte leningen bij een aantal Chinese banken.

Die leningen, waarvan de aflossing bij economische tegenslag onmiddellijk in gevaar komt, hingen samen met de krediethausse waarmee China zichzelf in 2008 ontworstelde aan de wereldwijde economische recessie.

Het IMF zegt in een rapport: 'Ondanks voortgaande hervormingen en een steeds grotere financiële kracht staat China voor een gestaag toenemend aantal kwetsbaarheden in de financiële sector.' Aan het IMF-rapport ligt een stresstest ten grondslag van de zeventien grootste kapitaalverschaffers op de Chinese markt die staatseigendom zijn.

China's economie groeide op jaarbasis met 9,1 procent in het kwartaal dat in september eindigde. De groei staat onder druk door de stokkende vraag naar Chinese producten in de Verenigde Staten en Europa.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden