IMF: reden voor optimisme over Nederlandse economie

Ter illustratie Beeld anp

Nederland gaat door een pijnlijk proces waarbij huishoudens, banken en de overheid hun financiën op orde moeten brengen. De gezonde basis van de Nederlandse economie geeft echter voldoende ruimte voor optimisme. Dat stelde een afvaardiging van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), die de Nederlandse economie de afgelopen weken onder de loep heeft genomen, dinsdag.

'Nederland heeft moeilijke jaren achter de rug, maar er is duidelijk ruimte voor optimisme', stelde het hoofd van de IMF-missie, de Indiër Subir Lall. 'De fundamenten zijn robuust, het institutionele bouwwerk onder de economie is indrukwekkend. Dat uit zich ook in het grote vertrouwen dat de financiële markten stellen in Nederland.'

Het herstel van de Nederlandse economie blijft voorlopig echter broos, verwacht het IMF. Volgens het fonds moet er daarom zeer voorzichtig worden omgesprongen met bezuinigingen, ook als dat betekent dat het overheidstekort volgend jaar nog niet aan de Europese regels voldoet. 'De Europese begrotingsregels zijn belangrijk, maar er moet flexibel mee worden omgegaan', aldus Lall.

'Voorlopig genoeg'
De bezuinigingsmaatregelen die nu al zijn genomen zijn voorlopig genoeg, denkt Lall. Extra maatregelen om volgend jaar aan de Europese tekortnorm van 3 procent te voldoen zijn daarom niet nodig. 'De focus moet liggen op de middellange termijn, daarbij kan het één of twee jaar langer duren voordat je weer aan de regels voldoet', stelde de IMF-econoom. Het IMF gaf vorig najaar al aan dat politici zich niet moeten blindstaren op numerieke doelen, zoals de Europese tekortnorm.

Voorlopig loopt het herstel in Nederland achter op dat in andere eurolanden. Dit komt vooral door de hoge schuldenlast van huishoudens, die hun huizen de afgelopen paar jaar zo'n 20 procent minder waard hebben zien worden. Die prijsdaling is volgens de economen van het fonds 'gezond en ordelijk', maar zet een zware rem op de bestedingen. Volgens Lall is het niet te zeggen wanneer de daling weer ten einde zal zijn. 'Huizenprijzen zijn moeilijk te voorspellen en het is lastig aan te geven waar de bodem ligt', stelde hij.

Doordat het lang duurt om schulden af te bouwen, moet het herstel voorlopig komen uit het buitenland. Met het aantrekken van de export moet de Nederlandse economie in de tweede helft van dit jaar weer opkrabbelen uit de recessie. Dit jaar wordt de economie volgens het IMF nog ongeveer 0,5 procent kleiner, maar zal die in 2014 met waarschijnlijk 'iets meer dan 1 procent' weer groeien, voorspelden de onderzoekers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden