IMF: Geef Griekenland betalingspauze tot 2040
Discussie met eurozone en EU-instellingen over schuldverlichting
Het Internationaal Monetair Fonds, het meest gehate instituut in Griekenland, heeft een voorstel over schuldverlichting gedaan waarbij Athene op het eerste gezicht zijn vingers af zou likken. Tot 2040 zouden de Grieken helemaal niets hoeven te betalen over een groot deel van hun schuldenberg: geen rente-afdrachten, geen aflossingen. In de decennia daarna, tot 2080, zouden de geldschieters hun geld dan terugkrijgen, inclusief een lage rente van 1,5 procent per jaar.
Het coulante IMF-voorstel, dat gisteren uitlekte via de Wall Street Journal, is onderdeel van lopende onderhandelingen met de eurolanden en de EU-instellingen over eventuele schuldverlichting voor Griekenland. Die eurolanden, Duitsland en Nederland voorop, zullen zich een hoedje zijn geschrokken van de aanpak zoals het IMF die eind vorige week aan hen zou hebben voorgelegd.
Volgende week dinsdag is er een eurogroep-bijeenkomst in Brussel waarvan voorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft gezegd dat alle eurolanden en betrokken instituties, inclusief het IMF, het daar eens moeten worden over de architectuur van de schuldverlichting. De vraag is of dat gaat lukken met dit IMF-voorstel. Een betrokken EU-functionaris noemde zo'n akkoord gisteren 'moeilijk, maar niet buiten bereik'.
Bij de onderhandelingen lijkt Griekenland zelf overigens geen enkele rol te spelen. Het spel wordt hoog gespeeld, tussen de geldschieters onderling.
Vooral de Duitse regering stelt zich op het standpunt dat de huidige leningvoorwaarden voor Griekenland al buitengewoon soepel zijn, met lagere rentes en langere looptijden dan andere landen zoals Portugal of Ierland hebben gekregen. De (Duitse) directeur Klaus Regling van het Europese noodfonds ESM, dat de leningen aan Griekenland beheert, zei vorige week zelfs dat het land elk jaar 8 miljard euro uitspaart dankzij deze aantrekkelijke voorwaarden, ofwel 4 procent van het Griekse nationaal inkomen.
Maar het Washingtonse IMF kijkt er anders tegenaan. De schuldverplichtingen van Griekenland (rentebetalingen en aflossingen) moeten volgens het fonds elk jaar onder de 15 procent van het bruto binnenlands product blijven, anders zou de Griekse economie er nooit bovenop komen. Het IMF is een stuk pessimistischer over het herstel van die economie dan de Europeanen.
Op dit moment hebben de geldschieters ruim 200 miljard euro tegoed van Athene. Nog eens 60 miljard zit in de pijplijn van het ESM, als onderdeel van het derde steunpakket waarover vorig jaar zomer een akkoord werd bereikt.
De Duitse rol is ingewikkeld. De regering-Merkel wil het IMF aan boord houden. Tegelijk zullen eventuele verregaande beloften aan Griekenland over schuldverlichting langs het Duitse parlement moeten, en daar worden de messen al geslepen. Het liefst wil Berlijn ingrijpende beslissingen uitstellen tot na de Bondsdagverkiezingen van volgend jaar.
undefined