IMF gaat uit van noodfonds van ruim 300 miljard euro

Japan zegt 45 miljard toe voor indammen schuldencrisis

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hoopt deze week definitief duidelijkheid van zijn lidstaten te krijgen over de ruim 400 miljard dollar (meer dan 300 miljard euro) voor het noodfonds om de eurocrisis te bestrijden. Dat bedrag is volgens IMF-baas Christine Lagarde voldoende als stok achter de deur, zo zei ze gisteren in een interview met de Italiaanse zakenkrant Il Sole 24 Ore.

Drie maanden geleden dacht het IMF nog dat meer geld nodig was voor de beschermingswal. Sindsdien hebben landen meer geld binnen weten te halen op de financiële markten dan gedacht, waardoor de druk op het IMF-noodfonds is afgenomen, ondanks de onrust rond Spanje.

Later deze week komen in Washington de ministers van financiën bijeen van de G20, de twintig belangrijkste economieën in de wereld. De bijdragen aan het IMF staan daar op de agenda. Ook het IMF zelf houdt zijn voorjaarsvergadering.

"Ik hoop echt dat we deze week de kritieke massa van meer dan 400 miljard dollar zullen bereiken", zei Lagarde, die eraan toevoegde dat de definitieve bezegeling van de bijdragen nog een paar weken langer kan duren, wegens parlementaire procedures in de lidstaten zelf.

Japan heeft gisteren al 60 miljard dollar (ruim 45 miljard euro) toegezegd aan het IMF. Volgens minister van financiën Jun Azumi is dit geld bedoeld voor het indammen van de schuldencrisis in de eurozone. Lagarde toonde zich verheugd over de toezegging uit Tokio en riep andere lidstaten op het voorbeeld te volgen.

Intussen is het IMF iets optimistischer over de wereldeconomie dan drie maanden geleden, toen de verwachtingen juist fiks naar beneden waren bijgesteld, zo bleek gisteren uit de publicatie van de World Economic Outlook. De financiële injecties van de Europese Centrale Bank in het Europese banksysteem en de verregaande hervormingen in onder meer Italië en Spanje hebben de schuldencrisis in ieder geval tijdelijk tot bedaren gebracht, stelt het IMF.

Voor dit jaar verwacht het fonds een wereldwijde economische groei van 3,5 procent (in januari was de prognose nog 3,3), voor 2013 is de groeiverwachting 4,1 procent (was 4,0). De groei is, net als in voorgaande jaren, voornamelijk te danken aan de opkomende economieën en de ontwikkelingslanden. De verwachte krimp van de eurozone zou dit jaar uitkomen op 0,3 procent, waar begin dit jaar nog een min van 0,5 procent was geraamd.

Voor Nederland verwacht het IMF dit jaar een krimp van 0,5 procent en voor 2013 een groei van 0,8 procent.

Hoewel de vooruitzichten voor met name de tweede helft van dit jaar rooskleuriger zijn, waarschuwt het IMF dat de minste tegenvaller dit beeld al kan verstoren. "Veel Europese landen hebben nog grote problemen met hun concurrentiepositie, overheidsfinanciën en economische groei", zegt IMF-hoofdeconoom Blanchard. Hij waarschuwde voor de negatieve gevolgen van ingrijpende overheidsbezuinigingen. "Bezuinigingen alleen kunnen de economische malaise niet verhelpen."

Ook een verder stijgende olieprijs zou economisch herstel kunnen dwarsbomen, vreest Blanchard.

Probleemland Spanje ziet rente iets teruglopen
Hoewel recent de onrust rond Spanje weer oplaait, zal het land erin slagen de economische problemen te overkomen zonder hulp van de andere eurolanden. Dat zei gisteren zowel de Duitse minister van financiën Schäuble als de Luxemburgse premier Juncker.

De rente die Spanje moet betalen op staatsleningen - een graadmeter van het vertrouwen van beleggers dat het land de problemen kan oplossen - liep gisteren weer iets terug, van ruim 6 procent eerder deze week tot 5,9 procent. Het land hield gisteren een succesvolle veiling van kortlopende leningen, waarmee het land 3,2 miljard euro binnenhaalde.

Volgens Schäuble en Juncker is de eind vorig jaar aangetreden regering van premier Rajoy goed op weg met een bezuinigings- en hervormingsprogramma, en is het land daarom in geen enkel opzicht te vergelijken met de eerder gesteunde landen Griekenland, Portugal en Ierland. Over de oplopende rente op Spaanse leningen was de Luxemburgse premier Juncker kort: "Ik zou de markten willen vragen zich rationeler te gedragen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden