IMF en EU schuiven Roemenië weer geld toe

De bonden in Roemenië dreigen te hoop te lopen tegen de aangekondigde bezuinigingen. Dat hebben ze in het verleden wel om minder gedaan, zoals in 2008 toen het treinpersoneel staakte. (FOTO AFP)Beeld AFP

Het IMF en de EU hervatten hun steun aan Roemenië. De beloofde miljardenleningen waren maandenlang opgeschort, bij gebrek aan beleid.

De Roemeense regering is er gisteren in geslaagd haar kredietverstrekkers van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Commissie te overtuigen van haar economische en fiscale plannen. Het IMF en de EU hebben toegezegd dat ze weer zullen beginnen met uitbetaling van de eerder toegezegde miljardenleningen aan het land, die waren gestaakt in november vorig jaar.

Roemenië, dat in 2007 toetrad tot de EU en de op een na armste lidstaat is, behoort tot de landen die het zwaarst zijn getroffen door de mondiale financiële crisis. De economie van het land is vorig jaar met 7 procent gekrompen.

Om Roemenië er weer bovenop te helpen zegden EU en IMF in het voorjaar van 2009 leningen toe van in totaal 20 miljard euro. Net een derde daarvan was eind vorig jaar uitgekeerd, toen de politieke chaos losbarstte. In het zicht van presidentsverkiezingen werd de centrum-linkse minderheidsregering door het parlement naar huis gestuurd. Een demissionaire regering slaagde er niet in een begroting aangenomen te krijgen. Daarop besloten IMF en EU geen geld meer uit te keren.

Na de presidentsverkiezingen in december, nipt gewonnen door zittend president Traian Basescu, knutselde diens vertrouweling Emile Boc van de Liberaal-Democratische Partij (PD-L) een nieuwe regering in elkaar. Die is van centrum-rechtse snit, en steunt naast de PD-L op een partij van de Hongaarse minderheid en een aantal kleine partijen.

Twee weken geleden slaagde Boc erin de begroting voor 2009 door het parlement te loodsen. Daarin is het tekort teruggebracht van 7,3 procent van het bruto binnenlands product vorig jaar tot onder de 5,9 procent – een eis van IMF en EU. Om die doelstelling te halen gaat de regering snoeihard bezuinigen: honderdduizend overheidsfunctionarissen worden ontslagen, alle ambtenarensalarissen worden bevroren, pensioenen gekort, infrastructurele projecten afgeblazen en enkele belastingen worden verhoogd.

De afgelopen dagen moest de regering de delegaties van IMF en EU die in Boekarest te gast waren ervan overtuigen dat de plannen serieus waren. Dat is gelukt. IMF-onderhandelaar Jeffrey Franks prees gisteren de regering voor de bezuinigingen, die in Roemenië zelf op groot verzet stuiten bij de vakbonden. „Roemenië kan zich geen publieke sector veroorloven van het type Mercedes, maar eerder van het type Dacia”, zei Franks, doelend op de goedkope Roemeense auto’s, geproduceerd onder licentie van Renault.

Volgens het IMF mag Roemenië dit jaar alweer op een bescheiden groei van 1,3 procent hopen. „De vaart zal er weer in komen, en in 2011 zullen we een terugkeer naar redelijk hoge groeicijfers te zien krijgen”, verwacht Franks. Het fonds komt naar verwachting in februari met 2,3 miljard over de brug, de EU volgt in maart met 1 miljard.

Roemenië hoopt dat de leningen ook zullen leiden tot betere rapportcijfers van kredietbeoordelaars. De regering wil in het eerste kwartaal via staatsobligaties 1 miljard euro ophalen, en nog meer in de maanden daarna.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden