Imams Engeland: geen islamitische uitvaart voor aanslagplegers

In de Londense Baitul Futuh moskee zijn duizenden moslims in 2011 bijeen om te bidden tegen extremisme.Beeld EPA/ANDY RAIN

Vijfhonderd Britse imams gaan donderdag in Londen de straat op om de recente aanslagen in Manchester en Londen te veroordelen. Dinsdag weigerden ruim 130 imams in Engeland al om het islamitische begrafenisgebed uit te spreken voor de daders van de aanslagen. Zij roepen collega-imams op hun voorbeeld te volgen.

In een open brief spreken de Britse imams hun afschuw uit over de recente aanslagen in Londen en Manchester. Ook weigeren ze om het traditionele islamitische begrafenisgebed voor de daders uit te spreken. De imams noemen de acties ‘koelbloedige moorden’ en zeggen ‘diep geraakt’ te zijn door het feit dat een reeks aan terroristische aanslagen in Engeland is uitgevoerd door moordenaars die zich hiervoor op de islam beroepen.

De brief is ondertekend door moslimgeestelijken uit het hele land en vanuit verschillende stromingen van het geloof. De imams schrijven in de brief: “de onverantwoordelijke daden van de terroristen zijn totaal in tegenspraak met de verheven lessen van de islam.” Ze roepen iedereen op om zich te verenigen en weerstand te bieden aan de verdeeldheid die de terroristen proberen te zaaien.

Impact binnen islamitische gemeenschap

Volgens Martijn de Koning, cultureel antropoloog aan de universiteit van Amsterdam en Radboud Universiteit, is het besluit van de Britse imams om geen begrafenisgebeden uit te spreken vooral symbolisch. De Koning: “Strikt genomen zijn hiervoor geen imams nodig. In principe mag iedereen dat doen.” Maar, zegt De Koning, het besluit heeft wel degelijk impact binnen de islamitische gemeenschap. “Op sociale media en daarbuiten zie ik dat het veel discussie losmaakt. Sommigen vinden het een te zware straf, maar anderen vinden het een uitstekend signaal naar de moslimgemeenschappen en de rest van de wereld.”

Binnen de Islam heeft iedereen, ongeacht wat hij of zij gedaan heeft, recht op het traditionele islamitische begrafenisgebed. Het weigeren van het uitspreken van dit gebed wordt volgens De Koning dan ook soms wel verwoord als het excommuniceren van een persoon. Ook na de aanslagen op een kerk in Frankrijk (2016), bij de Boston marathon (2013) en na de aanslagen in Mumbai (2008) namen lokale gemeenschappen een vergelijkbaar besluit.

Leiders van de islamitische gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk kondigden aan extra in te zetten op het tegengaan van extremisme in hun gemeenschappen na de aanslag in Londen van afgelopen zaterdag. De Londense politiecommandant Mak Chishty, die ook de hoogste officier is met een islamitische achtergrond, wil “een stapsgewijze verandering – een nieuwe richting om de geseling van terrorisme, haat en extremisme tegen te gaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden