Imam vaart mee op Gay Pride Amsterdam

Beeld ANP

Op de botenparade van de Gay Pride in Amsterdam vaart 6 augustus een imam mee. Ludovic-Mohamed Zahed, die zelf homoseksueel is, gaat aan boord van de World Religion Boat, waarop alle wereldreligies zijn vertegenwoordigd.

Zahed, geboren in Algerije, is een mensen- en homorechtenactivist. Hij begon in Parijs de eerste moskee waar mannen en vrouwen, hetero- en homoseksuelen en mensen met verschillende geloofsovertuigingen welkom zijn.

De imam staat tijdens de Canal Parade samen met predikanten, priesters en een rabbijn op de boot om de boodschap uit te dragen dat alle godsdiensten samen kunnen leven in vrede, aldus de initiatiefnemers.

Trouw interviewde Zahed in 2012, onder meer over zijn moskee in Parijs. Op dat moment was het adres van die moskee geheim. Waarom, vroeg correspondent Kleis Jager hem:

Zahed: "Omdat ik dit niet in mijn eentje doe, er is altijd een risico. Maar het is trouwens geen moskee, een boeddhistische kennis heeft ons aan een ruimte, een dojo geholpen. Met ons bedoel ik onze vereniging de MPF, de Progressieve Moslims Frankrijk. Wij zijn nu met vijftien mensen, maar op Facebook hebben we 165 leden. Op Facebook ben ik ook bedreigd, ze zullen me afmaken. Nee, echt bang ben ik niet. Ik kan toch niet zwijgen, dit is veel te belangrijk."

Waarom wilt u zo graag een religie belijden die u zo nadrukkelijk afwijst?
"Dat is mij inderdaad heel letterlijk overkomen. In de Parijse voorstad Sevran, waar ik woon, ging ik gewoon naar de moskee. Maar de mensen daar weten wie ik ben. Eerder dit jaar preekte de imam 35 minuten over vrede en tolerantie en daarna had hij nog iets anders te zeggen. Homoseksuelen zijn geen echte moslims. Toen dat werd ontvangen met de uitroep 'Alah Akbar' wist ik dat ik niet meer terug hoefde te komen.

"Ik was er twee dagen ziek van, kwam de deur niet uit. Daarna besloot ik in actie te komen. Een leven zonder religie is mij te eendimensionaal en de islam is mijn traditie, dat laat ik mij niet afnemen. Ik ben gehecht aan de rituelen en het streven naar gematigdheid.

"In de Koran of de overlevering vind je nergens een veroordeling van homoseksualiteit. Als de profeet vandaag leefde, zou hij homoseksuele stellen trouwen. Er is daarbij geen 'echte islam', een religie ontwikkelt zich binnen een context die verandert. In het westen heeft de acceptatie van homoseksuelen of transseksuelen ook lang geduurd."

Lees hier het gehele interview.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden