Imam is grof over homo's tegenover basisscholieren

EINDHOVEN - Een leraar, een moeder en kinderen van basisschool 't Startblok in Eindhoven zijn ontdaan teruggekomen van een rondleiding door de plaatselijke moskee, na discriminerende uitlatingen van imam M. Kariman.

Tijdens een rondleiding van groep acht door de Anwar e Medina Moskee hield de imam de kinderen voor dat 'vrouwen een spleet hebben gekregen, maar homoseksuelen gaan op een plaats waar de stront uitkomt', aldus onderwijzer P. van Wielink. Hij en de moeder hielden hun mond, maar hebben daar nu spijt van. ,,We hadden meteen weg moeten gaan'', aldus Van Wielink, wiens dochter getrouwd is met een vrouw. Moskee-voorzitter M. Baksi betreurt de gang van zaken. Hij gaat het voorval met bestuur en imam bespreken.

Kariman kwam tot zijn uitspraken toen leerlingen hem vragen stelden over straffen in de islam. Hij zou hebben gesproken over het afhakken van handen en schakelde uit zichzelf over op homofilie. Het Westen praat over 'Adam en Evert' in plaats van over Adam en Eva, vertelde hij. Wielink: ,,Toen we terugliepen naar school begonnen de kinderen erover. Een islamitisch meisje uit onze klas heeft een moeder die geen hoofddoekje draagt. Ze was bang dat ze haar daarom zouden komen vermoorden.''

Imam Kariman ontkent niet dat hij op plastische wijze heeft uitgelegd dat de islam seksueel verkeer tussen mannen veroordeelt. Maar de islam veroordeelt homo's niet. De kinderen stelden slimme vragen, vindt Kariman. ,,Mijn taak is het dan goed uit te leggen wat de Koran zegt.''

Met de gemeente houdt de moskee sinds 11 september rondleidingen voor scholen om meer begrip te kweken. Wierink weet nog niet hij of nog eens naar de moskee gaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden