Imam bestraft voor shariahuwelijken

'Met deze rechtszaken proberen ze ons kapot te maken. Ze zijn jaloers op ons.'

MARIJE VAN BEEK

De radicale imam Fawaz Jneid (50) uit Den Haag krijgt een voorwaardelijke boete van 1500 euro voor het sluiten van shariahuwelijken. Dat besloot het gerechtshof in Den Haag gisteren in hoger beroep.

Voordat een geestelijke je trouwt, moet je volgens de Nederlandse wet eerst langs het stadhuis. Geen dode letter, blijkt nu. Traditionele islamitische stelletjes gaan liefst eerst naar de imam. Tijdens deze rechtszaak bleek waarom. "In het stadhuis moet je elkaar een hand geven. Dat mag pas als de imam je heeft gehuwd."

Of Fawaz zich bij de uitspraak neerlegt, weet hij nog niet. Hij huwt in elk geval al een tijd niemand meer buiten het stadhuis om, zegt hij, ook al is hij het niet met de wet eens.

Volgens Fawaz' advocaat waren de praktijken van de imam onschuldig: hij hielp er gelovige jongeren mee die van hun ouders zonder 'boterbriefje' geen seks mogen hebben.

Zadelt u deze jongeren niet op met immense verplichtingen?

"Ik heb de islam niet zelf bedacht. En de islam is geen groentemarkt, waar je kiest waar je zin in hebt. Als je moslim bent, zijn er regels.

"Seculieren proberen ons hun wetten op te leggen. Elke jongen die een meisje leuk vindt, kan met haar samenwonen, zonder dat de overheid zich daarmee bemoeit. Maar als je vanwege je geloof eerst naar de imam gaat, krijg je een boete.

"Dat is scheef. Een islamitische akte heeft negatieve gevolgen, zegt men dan, en is gevaarlijk voor de vrouw."

Dat is toch ook zo? Neem polygamie en uithuwelijking.

"Met een huwelijk voor de Nederlandse wet hou je zulke dingen ook niet tegen. Kom met een wet die verplicht om de rechten van de vrouw te beschermen in een huwelijk, zeg ik, dat steun ik meteen."

Het probleem van religieuze huwelijkspapiertjes is dat uw volgelingen denken dat ze juridisch geldig zijn.

"De mensen snappen het verschil wel. Ze willen gewoon geen ontuchtplegers zijn. Met deze rechtszaken proberen ze ons kapot te maken. Ze zijn jaloers op ons."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden