'Imago van gastouders geschaad'

Gastouders hebben een turbulent jaar achter de rug. Hun financiële toekomst was onzeker, hun imago raakte beschadigd. „Ze werden in het hoekje van fraude gezet."

Staatssecretaris Dijksma hield de gastouders een jaar lang in spanning, maar kwam op 25 april dan toch met een definitief plan. Vanaf 2010 is de subsidie voor gastouderopvang 5 euro per uur. Daarnaast moeten gastouders aan laagdrempelige opleidingseisen gaan voldoen. Zo hoopt Dijksma misbruik van de subsidieregeling tegen te gaan.

Eerdere voorstellen varieerden van afschaffing van de subsidie tot een magere vergoeding van 2,50 euro per uur. Met het nu vastgestelde plan valt goed te leven, zegt Sebastiaan Dekkers, voorzitter van het Platform Kwaliteit Gastouderopvang en directeur van gastouderbureau 4Kids. Maar hij vindt dat de gastouders wél imagoschade hebben opgelopen: „Ze werden in het hoekje van fraude gezet. Gastouderopvang kreeg geen eerlijke plaats naast het kinderdagverblijf. Bizar.”

Maar die fraude was er wél, benadrukt Gjalt Jellesma, voorzitter van Boink, de belangenvereniging van ouders in kinderopvang. Ook hij vindt dat het imago van de gastouderopvang het afgelopen jaar is geschaad, maar dan vooral door de nieuwe internetbureautjes: „Die hebben bijzonder veel geld verdiend aan de gastouderopvang. Zij hebben uit financieel eigenbelang ook extra herrie geschopt.”

Jellesma is blij dat de overheid nu beter gaat toezien op de kwaliteit van de gastouderopvang. Dat die een belangrijke functie heeft, staat voor hem vast: „Zeker voor kinderen die bijvoorbeeld extra begeleiding nodig hebben of die op flexibele uren moeten worden opgevangen.” Ook Dekkers benadrukt dat gastouders veel moois te bieden hebben: „Uit recente onderzoeken blijkt dat kinderen zich er meer op hun gemak voelen dan in het kinderdagverblijf.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden