Imago van Amazon onder druk na stakingen en tv-reportages

Pakhuis van Amazon in Engeland. Beeld Getty Images
Pakhuis van Amazon in Engeland.Beeld Getty Images

Hij dacht aan een vrolijke, optimistische omgeving, 'maar het bleek het tegenovergestelde'. Werken bij de grootste online winkel Amazon was een zware beproeving, zo ondervond BBC-journalist Adam Littler.

Marco Visser

Littler bood zich aan als 'picker', iemand die in de immense warenhuizen de bestelde objecten verzamelt. Elke 33 seconde een. Een teller controleert of Littler zijn quotum haalt. Het werk is eentonig en lichamelijk zwaar, vooral tijdens de tien uur durende nachtdiensten waarin de BBC-reporter meer dan vijftien kilometer door de magazijnen sloft. "Dat kan leiden tot geestelijke en lichamelijke klachten", zei stressexpert professor Michael Marmot na bestudering van de beelden.

Doorschietende efficiëntie-eisen
Wat hem betreft voert de Amerikaanse retailer de efficiëntie-eisen te ver door en gaat dat ten koste van de gezondheid en welzijn van de medewerkers. Amazon zelf ontkent dat. Zij laten weten dat de werkomstandigheden niet slechter dan vergelijkbare banen bij andere ondernemingen.

Dat is ook wat de beelden van de BBC tonen. Het geestdodende werk is zwaar, maar datzelfde geldt voor werken in bijvoorbeeld de kassenbouw. Wel voert Amazon een bijzonder streng regime als het gaat over te laat komen over ziek naar huis gaan. Dat levert in beide gevallen een half strafpunt op. Bij drie strafpunten volgt ontslag.

Seizoensarbeiders in Duitsland
Al handelt Amazon niet in strijd met de wet, goed voor het imago zijn uitzendingen zoals gisteren niet. De Amazon-managers in Duitsland kunnen daarover meepraten. Afgelopen winter zond de ARD een reportage uit over de Zuid-Europese seizoensarbeiders die rond de feestdagen van 2012 massaal naar de Amazonvestigingen in Duitsland trekken.

Eenmaal aangekomen wacht hen direct een forse tegenvaller. De salarissen liggen tot twaalf procent lager dan aanvankelijk belooft. De huisvesting doet denken aan excessen die in Nederland bekend zijn met Oost-Europeanen. Te veel mensen in te kleine kamers. De grootste misstand waren de intimiderende huiszoekingen door de 'toezichthouders' die vermoedelijk banden hadden met rechts-extremistische groeperingen. Amazon beëindigde het contract met de toezichthouders na de reportage, maar de imagoschade was al geleden.

Stakingen
Met de feestdagen van 2013 voor de deur, maakt Amazon zich opnieuw op voor een hausse aan bestellingen. Voor de Duitse vakbond Verdi hét moment om druk te zetten op de top om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. Niet voor het eerst dit jaar gingen werknemers in Leipzig en Bad Hersfeld vandaag de straat voor hogere lonen.

De stakers willen onder de cao van de detailhandel vallen. Dat geeft hen recht op meer loon dan de cao voor de logistieke branche, waar zij nu deel van uitmaken. Amazon Duitsland laat weten dat ze haar medewerkers marktconform betaalt en voelt er niets voor te voldoen aan de eisen van de Verdi.

"Waarom zullen we onderhandelen over lonen", vraagt Amazon-topman in Duitsland Ralf Kleber zich af in Welt am Sonntag. "Amazon betaalt al bovengemiddeld in de logistieksector en we zijn in directe dialoog met onze medewerkers - daar hebben we Verdi niet voor nodig."

Dan maar Polen
De vakbond wil haar dreigement van een kerststaking kracht bij zetten door ook personeel van andere Duitse vestigingen te monsteren. Amazon ondertussen richt de blik naar het oosten, naar Polen, waar het drie nieuwe distributiecentra zal openen. Gaan de vakbonden dreigen met Kerstmis, dan stellen wij daar Polen tegenover, zo lijkt de boodschap aan de Duitse werknemers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden