Illusionist is ditmaal geen stoere macho

De Nederlander Marcel Kalisvaart, beter bekend als de 'Prince of Illusions', is de beste illusionist ter wereld. Afgelopen weekend won hij deze titel tijdens het wereldkampioenschap goochelen in het Engelse Blackpool. De jury noemde hem 'een voorbeeld voor de nieuwe generatie illusionisten.'

1Waarom is uw show zo bijzonder?
"Het is niet gebruikelijk dat illusionisten een verhaallijn aanbrengen in hun show. Meestal is het een soort spektakel met verschillende acts. Hoewel mijn optreden maar tien minuten duurt, heb ik er voor gekozen een verhaal te vertellen. Ik heb me laten inspireren door de Amerikaanse filmregisseur Tim Burton. Hij heeft een excentrieke stijl en zijn films bevatten veel fantasie. De rode draad in mijn show is een nachtmerrie waarin allerlei enge karakters voorkomen. In veel shows speelt de illusionist de rol van de macho die de assistent doorzaagt of laat verdwijnen. Ik wilde met dit cliché breken en heb het omgedraaid. Ik speel het slachtoffer en wordt door mijn assistente in een kooi gestopt. In mijn show zie ik eruit als een nerd en niet als een stoere gast."

2Illusionisten kopen vaak illusies van elkaar. Hoeveel geld heeft uw verdwijntruc gekost?
"Aan het begin van de show kom ik op in mijn pyjama. Vervolgens ga ik in bed liggen en trek ik de lakens over me heen. Dan ben ik opeens verdwenen en verschijnt mijn assistente. Die act heb ik zelf bedacht samen met mijn vader en partner; zij bouwen de apparatuur voor mijn optredens. In veel shows worden glitterkasten en kisten gebruikt. Een bed daarentegen is een heel normaal voorwerp. Dat maakt de act zo bijzonder. Overigens koop ik al vijf jaar geen illusies van anderen, maar bedenk ik ze allemaal zelf. Dat geldt ook voor de choreografie en de kostuums. Die maak ik met mijn vader en vriend. De verdwijntruc met het bed heb ik vorig jaar wel aan Hans Klok verkocht. Voor hoeveel? Dat mag ik niet zeggen. Maar je moet denken aan duizenden euro's."

3Geen ander land won zo vaak een titel op het goochelkampioenschap als Nederland. Hoe komt dat?
"Dat komt doordat we onderling zulk leuk contact hebben. We delen onze kennis. Samen willen we de goochelkunst naar een hoger niveau tillen."

4U breekt met veel clichés, maar ook in uw show lopen schaars geklede mooie vrouwen rond. Is dat niet afgezaagd?
"Seks verkoopt nou eenmaal goed. Daarnaast is het een goede afleiding. Als er drie mooie vrouwen rondlopen, let het publiek minder op wat er op de rest van het podium gebeurt."

5 Wat wilt u nog bereiken?
"Mijn grote droom is om met mijn eigen show in Las Vegas op te treden. Vegas is het walhalla van de illusionisten. Daar staan met je eigen show, dat is het hoogste wat je kunt bereiken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden