Illegalen met ijverige kinderen mogen blijven

Van onze redactie buitenland

Ongeveer 800 illegale families die Frankrijk moeten verlaten, maken alsnog kans op een verblijfsvergunning. Als de kinderen tenminste hun best doen op school.

Minister van binnenlandse zaken Nicolas Sarkozy wilde ongeveer 2500 personen uitzetten, maar stuitte op veel weerstand bij scholen en mensenrechtenbewegingen.

De groep kreeg in oktober 2005 uitstel tot 4 juli, het einde van het schooljaar. De laatste weken ging er vrijwel geen dag voorbij of er verscheen ergens wel een spandoek aan de gevel van een school die het opneemt voor een bedreigde leerling. Onder andere in Brest en Lyon dwongen actiecomités de autoriteiten dit jaar een uitzetprocedure te staken.

Sarkozy, die zegt dat hij niet alleen voor een streng, maar ook menselijk beleid staat, komt de actievoerders nu tegemoet. Wie schoolgaande kinderen heeft, kan zijn dossier ’bij wijze van uitzondering’ opnieuw laten bekijken.

Hierbij zal onder meer gelet worden op een ’reële wil tot integratie’. De kinderen van de sans papiers moeten ’een serieuze werkhouding hebben en geen probleem voor de openbare orde vormen’.

Voor de ouders geldt dat zij een kind moeten hebben dat in Frankrijk is geboren en dat dit kind ’geen band heeft met het land van herkomst’. Hiermee wordt bedoeld dat het de taal van de ouders niet spreekt.

Tegelijk blijft Sarkozy een vertrek stimuleren: de vertrekpremie gaat omhoog van 3.500 euro per paar naar 7.000 euro. Voor elk kind komt daar 1.000 euro bij.

De actiegroepen tegen Sarkozy noemen de maatregel ’een eerste stap’ en dringen aan op meer soepelheid. SOS Racisme betreurt het dat nu ’slechts 800 gezinnen’ in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning terwijl ’tienduizenden schoolgaande kinderen’ met uitzetting worden bedreigd.

Bovendien zijn de criteria ’arbitrair’ en opent Sarkozy de ’jacht op tweetaligheid’ aldus de organisatie. „De vraag of een kind de taal van de ouders spreekt, heeft niets te maken met de noodzaak dat deze kinderen hier blijven. Sarkozy verwart integratie met assimilatie.”

Volgens Christian Estrosi, een minister uit het Sarkozy-kamp, wordt het taalcriterium verkeerd begrepen. Het is ’absoluut niet de bedoeling’ dat kinderen die hun moedertaal wel spreken, automatisch buiten de regeling vallen.

Volgens de extreem-rechtse leider Jean-Marie Le Pen verzaakt Sarkozy het algemeen belang. „Hij gaat niet over individuen maar over zestig miljoen mensen.” Een minster moet stevig durven zijn, aldus Le Pen: „Want er arriveren elk jaar een paar honderdduizend buitenlanders die voor rekening van de staat komen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden