Illegale stroop bedreigt Afrikaanse roofvogels

Door het eten van een stukje roofvogel of aaseter kun je van je migraine of epilepsie afkomen én je wordt er ook nog eens helderziend van. Van zulke misvattingen hebben gieren, zwarte wouwen en bruine kiekendieven in Afrika het meeste last. Volgens Ralph Buij van het Nederlandse onderzoeksinstituut Alterra is de jacht op deze beschermde dieren oorzaak nummer één van de teruggang van de populaties.

Uit nieuw onderzoek dat hij publiceert in het wetenschappelijke tijdschrift Oryx, blijkt dat van de 2646 roofvogelkarkassen die werden aangeboden op markten in 12 verschillende Afrikaanse landen, 27 procent bestond uit soorten die op de Rode Lijst van bedreigde soorten staan. Nigeria en Benin zijn de landen waar de meeste illegale handel plaatsvindt. "Daar waar deze soorten door uitroeiing in sommige landen steeds zeldzamer worden, zoals bijvoorbeeld in Nigeria, zie je dat stropers en handelaren steeds vaker grenzen overgaan om kadavers te verzamelen", aldus Buij.

Soorten die regelmatig aas eten worden het meest verhandeld, zo blijkt uit het onderzoek. De zwaarst getroffen soorten zijn de kapgier en de zwarte wouw. Deze zijn samen goed voor 41 procent van alle verhandelde roofvogels. "Dit wijst erop dat de vogels bewust worden gedood door het leggen van vergiftigd aas," zegt Buij. "Dit is in veel landen een gangbare en goedkope manier om ze te doden. De kopers van de uit kadavers vervaardigde 'geneesmiddelen' zijn zich vaak niet bewust van het feit dat er resten vergif in kunnen zitten." (

)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden